Neológ zsinagóga

Zsinagóga
strada Independenţei 22.
Egyéb adat:
A gazdag zsidó közösségnek Nagyváradon három, egy neológ és két ortodox zsinagógája volt, amelyek a 19. században épültek. A neológ hitközség 1870-ben vált ki az ortodox zsidóságból és építette fel új, monumentális méretű, 1000 főt befogadó zsinagógáját a Körös partján.
Rövid leírás:
A zsinagóga építésére 1876-ban kiírt pályázatot Busch Dávid városi főmérnök nyerte meg, kivitelezője Rimanóczy Kálmán volt. Az építkezés 1877-ben indult és 1878 májusára fejeződött be. A belső terek kifestésével Horovitz Mór kassai festőművészt bízták meg, míg a karzaton levő orgonát Jónás István készítette.
A tervek alapján a négyszög alaprajzú épület historizáló stílusban, a korszakban kedvelt keleties gyökereket hangsúlyozó stílusban épült. Legjellegzetesebb eleme a félköríves ablakokkal áttört sokszög tambúrral alátámasztott hagymakupola, csúcsán a Dávid csillaggal. A kupoladob ablakait lizénák keretezik. A homlokzatokat egyszerűség jellemzi, ablakai a gótikus mérművekhez hasonlítanak, geometrikus elemekkel, arabeszkekkel díszítettek.
Horovitz Mór a belső tereket gazdagon díszítette gazdag keleties ornamentikával.
A zsinagógát a hitközség az 1990-es évek elejéig használta. A leromlott állapotú épület felújítását az önkormányzat uniós forrásokból szeretné megvalósítani, majd azt kulturális célra fogja használni.

Most van felújítás alatt.