Megújulásunk támogatója:  

Moskovits-palota II.

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 47° 3,255'
Hosszúság (lon):
E 21° 55,746'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
BH-II-m-B-01028
Típus:
Lakóépület és üzlet
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Vasile Alecsandri utca 1.
Egyéb adat:
A Moskovits-család gazdagságát mutatja, hogy a Mihai Emiliescu és Republicii utcák sarkán 1904 és 1905 között felépített palota után ifj. Moskovits Mór és Moskovits József megvásárolta a Szent László térre merőleges, Zöldfa utca sarkán álló földszeintes Nikolits-házat és a mellette levő egyemeletes Diamandi-házat. Ezen házak helyén épült fel 1910 és 1911 között új bérpalotájuk, amelynek tervezői Vágó László és testvére Vágó József voltak.
Rövid leírás:
A palota egy belső udvaros háromemeletes épület, amelynek földszintjén üzletek kaptak helyet, az első emeleten kalapszalon és a Nagyváradi Bank és Kereskedelmi Rt. székháza. Az emeleteken az utcai fronton 3-4, az udvarra néző oldalon 1-3 szobás lakások voltak. Udvarán 1913-tól Udvari Kávéház működött.
A visszafogott stílusú épület homlokzata homorú és domború felületek váltakozására, szimmetriára és asszimetriára épül. Szent László téri homlokzatát háromszögoromzat díszíti. A homlokzatokon visszafogott, népi varrottasokat idéző motívumok jelennek meg fehér és zöld majolikából. Az ablakok elosztása változatos, az első és második emeleten egyenes lezárású, egyszerű ablakok, míg a harmadik emeleten lecsapott sarkú ablakok vannak. Egyszerű, geometrikus rácsozatú erkélyek teszik dinamikussá. A Zöldfa utcai bejárat dongaboltozatos folyosóra nyílik, innen lehet az emeletre vezető lépcsőházba jutni, amelyek kivezetnek a geometrikus díszítésű korlátráccsal szegélyezett körerkélyre.
Stílusára a bécsi szecesszió mesterének, Otto Wagnernek a hatását, míg a népművészeti motívumokra épülő geometrikus minták Lechner hatását tükrözik.
Adatlapot készítette:
hil.di
Adatfelvétel ideje:
2013-06-12 21:25:57
Az adatlap forrása:
 
 

Állapotjelentések

2016.09.20 12:55 Lacipap állapot: 5 - koordináta: N 47° 3,255' E 21° 55,739' - egyéb

Az épület tetszetős, nagyon szép. Sajna rettenetesen zavaróan hat a földszinti részre berakott hatalmas üvegablakok. Talán kirakatok?

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.