Frangepán kastély

Horvátország
Kraljevica
Rövid leírás:
Kraljevicában két kastélyt is építettek, melyek rendeltetésük, illetve építési idejük alapján, inkább palotaként, mint erődítésként működtek.
A kraljevicai Újvárat (Novi grad, vagy Nova Kraljevica), nevezik Frangepán kastélynak is, noha megbízhatóan tudjuk, hogy Zrínyi Péter kezdte el az építtetését 1650-ben. Az erődített, négyzetes alaprajzú, hengeres saroktornyokkal ellátott kastély reneszánsz elképzelések szerint épült fel, számos késő reneszánsz épületplasztikával. A központi zártudvart árkádok övezik. A földszinten és az emeleten is árkádsorokkal övezett udvar közepén egy ciszterna található a Zrínyiek és a Frangepánok címerével. A Zrínyi-Frangepán összeesküvés után a kastélyt kifosztották, majd Zrínyi Ádám halála után, a kastélyt kaszárnyává, majd katonai kórházzá alakították át. Az ez utáni időkben egy ideig üresen állt, majd a jezsuiták vették át, akik fel is újították, aminek során még egy emeletet húztak rá és a belső udvart is, átalakították.
A kastély egy meglehetősen tágas, 44 méter hosszú és 36 méter széles építmény. A külső udvarát egy külön fallal övezték. A főbejárat az északkeleti homlokzaton található, ám a jezsuiták egy kiskaput is kialakítottak egy előudvarral azon homlokzat előtt, mely Kraljevica települése irányába néz. A kastély nyugati szárnya alatt, boltozott, földalatti helyiségek találhatók, melyek valószínűleg börtönként szolgálhattak.
Ebben a pazar kialakítású kastélyban Zrínyi Péter és felesége Frangepán Katalin (akit Anna Katalinnak is neveztek) is számtalanszor megfordult. Zrínyi sógora, Frangepán Ferenc Kristóf költő is gyakran tartózkodott a kastélyba, de leginkább Frangepán Orfeo lakott a kastélyban, aki a híres összeesküvésben is jelentős szerepet játszott. A helyi hagyomány szerint, valójában a kastély kápolnájában tett hűségesküt Zrínyi Péter és Frangepán Kristóf és állítólag a kápolna, Istenanya szobra előtt eskették meg a többi részvevőt is. Miután a Zrínyi-Frangepán összeesküvés összes részvevőjét lefogták (csak Frangepán Orfeonak sikerült Velencébe szöknie), a környékbeli helyőrségek parancsnokai lerohanták Kraljevicát, majd alapjukig kifosztották mindkét kastélyt. Így az itt tárolt gyapjún, boron és són kívül, szétlopkodták a berendezést, a képeket, a szobrokat, a faragott kőcímereket, a mázas cserépkályhákat, a diófa ajtószárnyakat, az ablaküvegeket, a kulcsokat, a nyílászáró vasalatokat, sőt az Öreg várban, még a márványpadlót is felszedték. A bécsi hadilevéltárban található leltár szerint, a biztosok némi són kívül mást nem találtak, ugyanis minden egyebet elloptak. Noha még egy ideig Zrínyi Ádám rendelkezett az Új kastéllyal, de a kikötő működtetését az udvari kamara vette át, mint ahogy a kastélyt is Ádám halála után.
Forrás:
Branko Nadilo: Građevinar folyóirat (2002.) 2.
Patikus
2011-06-09 11:32:51

2011.06.13 01:25 Patikus állapot: 4 - koordináta: N 45° 16,320' E 14° 33,535' - egyéb

A Frangepán kastély inkább vár, mint kastély. Messziről látható, szép formájú, négyszögletes vár, hengeres sarok tornyokkal. Ez viszonylag jó állapotban van. A hozzáépített bővítmények viszont romosak.
Kisebb felújítás jelenleg is folyik az egyik tornyon.
Egy kis étterem is működik benne.