Megújulásunk támogatója:  

Füchsl-palota

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 47° 3,258'
Hosszúság (lon):
E 21° 55,970'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
BH-II-m-B-01053
Típus:
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Oradea, Independenţei utca, 11-13. szám
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Történeti adatok: A borkereskedő Füchsl testvérek Kossuth utcai (str. Independenţei) telepének helyére és a mellette levő beépítetlen telekre a XX. század elején egy szecessziós bérpalotát építtetett az említett két bornagykereskedő. A terveket a budapesti építészpáros, Bálint Zoltán és Jámbor Lajos készítették, a kivitelezési pályázatot pedig Rendes Vilmos nyerte meg.
Az előmunkálatokhoz 1902 szeptemberében kezdtek hozzá. Az alapok ásása közben a sarki üres telken egy hatalmas kőfal maradványaira bukkantak, mely a korabeli történész Karácsonyi János szerint „a város kőfallal kerített részének, az úgynevezett Péntekhelynek a maradványa” lehetett.
Az épület 1903 tavaszára készült el. Ez év szeptemberében a bérpalota földszintjén megnyitotta kapuit a szecessziós stílusban berendezett, elegáns Bihar Kávéház, a sarki részre pedig a Buffet Sörcsarnok költözött be. A bérházat a borkereskedéssel együtt nem sokkal felépülte után, 1910-ben ifj. Ulmann Izidor vásárolta meg.
A műemlék leírása: A 16 tengelyes Kossuth utcai (Independenţei) és az 5 tengelyes Nagyvásár téri (1 Decembrie) szárnyból álló kétemeletes bérpalota tömegét leginkább a kúp alakú toronnyal lezárt, ívelt vonalú, 3 tengelyes zömök sarki rész határozza meg. A ritmikusan váltakozó, hajlított ívű oromzatokat hullámvonalú koronázópárkány köti össze, mindkettőt csipkézett, növényi és geometrikus elemekből építkező dombornyomásos fémlemezek díszítik. A földszint jellegtelen, négyszögű kirakatablakai fölött a homlokzat síkjából kissé kiugró, ívelt oromzattal lezárt részeken ikerablakok, a falsík többi részén egyszerű négyszögletes ablakok jelennek meg. Az első emeleti ablakok szemöldökén és a második emelet ablakainak könyöklőjén bimbókkal kiegészített hullámvonal fut végig.
A bérpalotát a megrendelők foglalkozására utaló ornamentika teszi különlegessé. Az első emeleti ablakok fölötti faltükröket és a koronázópárkány alatti falszakaszt kancsóból vagy kosárból kinövő leveles, szőlőfürtös indák borítják, a népművészetre emlékeztető szabályos és szimmetrikus elrendezésben. A falsíkból kiugró részek oromfalát fektetett, hosszanti oldalaik közepén nyomott, ovális formájú nyílások törik át, melyeket szintén leveles, fürtös szőlőinda vesz körül. Ugyancsak a borkereskedő testvérekre utal az ablakok könyöklője alatti falmezőben megjelenő stilizált FT monogram (Füchsl Testvérek). A sarokrész hosszú, ívelt erkély és a fölötte levő kis erkély korlátján a leveles indák köszönnek vissza. A homlokzatéhoz nagyon hasonló díszítés borítja a Kossuth utcai kovácsoltvas kaput, a leveles és szőlőfürtös indák szabadabb elrendezésűek. A földszint belső tereit és az egykori Bihar Kávéház termeit átalakították, csak néhány helyen maradt fenn a síkmennyezetet borító tulipános vakolatdísz.
A Füchsl-palotát tervező Bálint Zoltán és Jámbor Lajos építészpárost a szakirodalom nagy része a Lechner-követők azon csoportjához sorolja, akik nem a mester formakincsét, hanem építészetének szellemiségét vitték tovább és Lechner építészetről vallott alapelveinek megőrzésével keresték saját formanyelvüket. A nagyváradi Füchsl-palota jó példája ennek a törekvésnek. A megrendelők borkereskedő-voltából kiindulva az építészpáros egyedi díszítésű homlokzatot hozott létre, a koronázópárkány és az oromzatok hullámzó kiképzése pedig bájos könnyedséget kölcsönöz az amúgy tömbszerű épületnek.
/Pál Emese/
Adatlapot készítette:
Marcius
Adatfelvétel ideje:
2011-11-23 11:43:12
 
 

Állapotjelentések

2015.03.15 16:51 mokuska09 állapot: 3 - koordináta: N 47° 3,263' E 21° 56,002' - egyéb

Eléggé lepusztult állapotban van az épület. Több helyen látszik a téglafal, a bádog díszek rozsdásodnak, a vaskapu elhanyagolt greffity írással. a lépcsőházban és a belső udvarban is omladozik a vakolat.

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Jiga-ház (0.094 km)
Ullmann-palota (0.198 km)
Zöldfa fogadó (0.198 km)
Vágó-ház (0.238 km)
Stepán-ház (0.243 km)