Megújulásunk támogatója:  

Kereskedelmi csarnok


Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 47° 3,254'
Hosszúság (lon):
E 21° 56,136'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
BH-II-m-B-01027
Típus:
Középület
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
December 1. tér, 10 szám
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Az eklektikus stílusú épület tervezői a budapesti Phann és Gaál műépítész páros, kivitelezője id. Rimanóczy Kálmán, Nagyvárad kiváló építésze.
A váradi Kereskedelmi Csarnok a kereskedők, iparosok és mezőgazdák védelmére jött létre. Székhelyük eleinte a Szent László téri Kováts-házban volt, s az 1891-ben megalakult Kereskedelmi Társulattal karöltve határozták el egy új, monumentális székhely építését a Nagyvásár téren. Id. Rimanóczy Kálmán 1894-ben tavaszán látott hozzá az épület kivitelezéséhez, és nyárra már tető alá is került a csarnok legnagyobb része.
A trapéz formájú épület zárt udvart fog közre. A Nagyvásár térre néző, középen kupolával fedett főhomlokzat az ingatlan legdíszesebb része. Az eklektikus homlokzat neoreneszánsz ihletésű, az öttengelyes középrizalitot jónfejes pilaszterek és féloszlopok tagolják, a közöttük lévő falmezőt váll- és zárköves félköríves ablakok törik meg, előttük kőbábos díszítésű erkély található.A homlokzat kvéderes vakolású, a földszint hatalmas félköríves ablakai szintén kváderezett kertelésűek.
A középrizalit két szélső tengelyében szoborfülke, felette medalion található, a nyugati sarokrizalitot tüskés végződésű sisaktető zárja le. Az emeletet pilaszterek tagolják, közöttük félköríves, zárköves ablakokkal. A csarnok homlokzata teljes hosszában kőbábos attikával végződik. Jelenleg a nagyváradi egyetemnek helyet adó ingatlan B kategóriájú műemlék.

Forrás: Péter I. Zoltán, Nagyvárad műemlék épületei. Nagyvárad, 2008.
Adatlapot készítette:
schlosser
Adatfelvétel ideje:
2013-03-05 11:51:44
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.