Jiga-ház

Lakóépület és üzlet
Vasile Alecsandri (Zöldfa u.), 3 szám
Rövid leírás:
A Zöldfa utca (ma V. Alecsandri) és a Nagyvásár tér(ma Mihai Viteazul utca) sarkán álló Jiga-ház rövidebbik szárnya épült meg az 1830-as években. A belvárosban pusztító, 1836. évi tűzvész utáni helyreállításkor készült el a másik, térre néző szárny is. Az épületet 1850-ben Nicolae Jiga, a jeles román mecénás-kereskedő vásárolta meg, róla is kapta mai nevét. Ő építtetett emeletet a csúcsíves ajtókkal és ablakokkal ellátott egyszintes ingatlan fölé.
Az emeleten egyenes szemöldökpárkánnyal lezárt egyenes záródású ablakok vannak. A két szintet erőteljes övpárkány választja el egymástól. A koronázópárkányt gyámok sora tartja. Az épület a korai romantikus építészet példája, a műemlékövezet része Nagyváradon, de mivel nem kapott önálló védettséget, az emeleti nyílászárókat stílusidegen ablakokra cserélték.

Forrás: Péter I. Zoltán, Nagyvárad műemlék épületei. Nagyvárad, 2008.
2013-03-31 00:47:38

2015.03.15 18:11 mokuska09 állapot: 4 - koordináta: N 47° 3,205' E 21° 55,987' - egyéb

Az épület nagy része jó állapotban van, van egy kisebb rész ahol nem fejezték be vagy nem csináltak renoválási munkálatokat mert az rosszabb állapotban van, nincs befestve mállik a vakolata.

Füchsl-palota (0.102 km)
Stepán-ház (0.174 km)