Megújulásunk támogatója:  

Haller-várkastély


A kép forrása: 22nap.egologo.transindex.ro

A képek forrása: Szabi 237 / wikipedia.org
Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 27,727'
Hosszúság (lon):
E 24° 20,963'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Vár, várkastély
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 3
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 1
Magyar történelmi jelentőség: 5
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falu északi szélén, a Maros partján.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Az első kastélyt Alárdi Ferenc építtette itt a 16. században. 1575-ben Báthori István erdélyi fejedelem hadai súlyosan megrongálták. 1610-ben a birtokot megszerző, nürnbergi származású hallerkői Haller család a romos kastély köveiből új kastélyt emeltetett. A kastélyt végül az építtető Haller István fia, János fejeztette be 1674-ben. Ez az épület a Rákóczi-szabadságharc idején semmisült meg.

A ma romjaiban fennálló, \"U\" alaprajzú, barokk épületet Haller Gábor emeltette 1760-ban. Stílusa közeli kapcsolatban van a gödöllői Grassalkovich-kastéllyal és körével, melyet a két birtokos család közti szoros rokoni kapcsolat magyaráz. Udvari homlokzatán árkádsor fut végig. Leghangsúlyosabb része az épület tengelyében álló, pavilonszerű központi rész, melyet egykor látványos barokk manzárd tető fedett, s melyet az udvar felé háromtengelyes rizalit emel ki.

A kastélyt egykor pompás franciakert övezte számos kerti létesítménnyel, házacskával, kőasztallal, tavacskákkal.

A Haller család egészen az 1945-öt követő kommunista hatalomátvételig birtokolta az épületet. Az innen deportált tulajdonosok helyét az államosított kastélyban lakások, iskola, majd raktár funkció foglalta el. Berendezése - bútorzata, drága szőnyegei, képzőművészeti alkotásai - eltűntek, megsemmisültek. Végül a minden karbantartást nélkülöző épületet kiürítették, maradék értékeit szétlopták. Minden éghető fa alkatrészét, gerendáját, nyílászáróját, parkettáját tüzelőnek használták fel, tetőcserepeit elhordták, kályháit szétverték. Parkja a felismerhetetlenségig tönkrement.

Az 1989-es változásokat követően évtizedes pereskedés révén a Haller-örökösök: Haller Ilona és férje, visszakapták ősi kastélyukat, melyet végül a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekségnek ajándékoztak.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2013-07-08 00:29:56
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Haller-kastély (2.637 km)
Sándor-kúria (8.815 km)
Apor-kastély (11.926 km)
Barabássy-kúria (12.461 km)
Pataky-kúria (13.227 km)
Bethlen-kastély (13.849 km)
Dániel-kastély (14.297 km)