Megújulásunk támogatója:  

Horváth-kúria


Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 45° 51,546'
Hosszúság (lon):
E 26° 2,508'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
CV-II-A-A-13296
Típus:
Kúria, udvarház
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 4
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Orbaitelek 184. szám
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A falu szélén található épület Háromszék egyik legszebb kúriája, a népi barokk építészet remeke. Az udvarház telkére vezető kapuk helyén ma már csak téglából épült, fehérre meszelt kapulábak vannak.

A nagykaputól balra a „szakállszárító”, jobbra a kiskapu helyezkedik el, féloszlopos, monumentális kapulábak között. A féloszlopok (kompozit) fejezetét különösen míves, egykor festett, barokkosan hullámzó voluták és stilizált akantuszlevelek alkotják. A fejezetek felett megjelenik a klasszikus párkányzat mindhárom része: architráv, fríz, párkánykorona. A nagykaput szegélyező, kimagasló féloszlopok felett, az egyik oldalon sötétvörös betűkkel az „ANNO” felirat jelenik meg a frízen, a másik oldalán pedig egykor az évszám állt, ami mára azonban már nem látható. Kónya Ádám szóbeli beszámolója szerint 1798 volt olvasható rajta.

A kúria délnyugati tájolású, téglából épült és alápincézett. Nyújtott téglatest alakú, sátortetős tömegéhez a főhomlokzaton tornác csatlakozik, a balolali homlokzat sarkához és hátsó homlokzatához pedig egy-egy épületrész kapcsolódik (melléképület, vizesblokk). Feltehetően a kiegészítések az eredetileg XVIII. században épült kúriához a XIX-XX. században készültek el. A XVIII. századi datálás megerősíti a boltíves tornác barokkos ívű oromzata. Az orommező közepén egy olaszkoszorú, annak két oldalán egy-egy bekanyarodó voluta látható. Az ablakok vakolatdísze viszont már XIX. század végi, XX. század eleji, stilizált levelekből álló ornamentika visszafogottan díszíti az ablakok szemöldökét.

A kúriához tartozó telek nagy részét levágták és beépítették. A tulajdonos tisztázatlansága miatt üresen áll.

A leírás képének és szövegének forrása: www.kastelyerdelyben.ro
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2019-07-01 15:18:06
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Hadnagy kúria (3.715 km)
Rákosi-kúria (4.397 km)
Koós kúria (6.141 km)
Benke-kúria (6.379 km)