Rákosi-kúria

Kúria, udvarház
Cím:
A település központjában álló templomtól észak felé induló utcában a keleti oldalon majdnem az utolsó ház
Rövid leírás:
A hagyomány szerint a Kovásznáról származó Rákosi család a 19. század végén vásárolta a kúriát, nem ismeretes, hogy a családhoz köthető-e az épületnek valamilyen módosítása vagy átalakítása. Az udvarház nem volt államosítva, Rákosi Imre halála után a felesége örökölte a birtokot, két fiuk elesett a második világháborúban. Ezt követően a vajnafalvi Porumboi Constantin örökölte, ma is az ő tulajdonában van, de nem lakik benne.

A kúria a település északi szélén, a Feketeügy egyik holtágának teraszán, enyhén lejtős telken fekszik. Csaknem négyzet alaprajzú, belső elrendezését tekintve négyosztású, és cseréppel fedett, meredek sátortető fedi. Nyugati oldalához a középtengelyben elhelyezett kiugró tornác csatlakozik, melynek árkádjai háromszögű oromfalat tartanak. Keleti oldalán a tető megnyújtásával fedett, keskeny deszkatornác húzódik, alatta a mai pincelejáró. Az épület külső díszítése visszafogott, a homlokzatokat vakolatból kialakított kváder-imitáció és zsalugáteres ablakok egyszerű keretezése hangsúlyozza.

Hadnagy kúria (0.684 km)
Koós kúria (3.706 km)