Megújulásunk támogatója:  

Református templom


Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 45° 50,301'
Hosszúság (lon):
E 26° 4,138'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falu északi részén
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Barátos (Brateș) falu a Kovászna-patak jobb partján, Kézdivásárhelytől 21 km-re délnyugatra. Református templomának építését egy köztulajdonról készített leltár adataira hivatkozva 1626-ra, Zágoni Bálint prédikátorsága idejére keltezik. Az 1714-es egyházlátogatás kőből épült, támpillérekkel megerősített zsindelytetős épületként ismertette.

Az 1760-as években nagyobb mérvű felújítási munkálatokra határozta el magát az egyházközség. Ennek egyik látható, máig megcsodálható jele a templom festett berendezési tárgyainak elkészíttetése volt.

1802-ben nagyméretű földrengés rázta meg a vidéket, melynek során beomlott a templom tornya és az épület is nagymértékben megrongálódott. Az újabb javítási munkálatokat 1813-ra fejezték be, ám az 1838-as földrengésben a templom újra súlyosan sérült, kijavítását 1848–50 között végezték el. A 20. század elejére a templom újból válságos állapotba került, melynek javítása 1913-ra fejeződött be.

A barátosi templom kazettás mennyezetét, padjait és karzatmellvédjeit – a rajta lévő felirat alapján – 1760-ban készítette el egy nevét fel nem táró festőasztalos, ám e háromszéki festőasztalos műhely tevékenységét és munkásságát számon tartja a művészettörténeti-egyházművészeti szakirodalom. 1912-ben a festett famennyezet vásárlás útján a Székely Nemzeti Múzeumba került, míg két karzatmellvédet és a padokat egyszínűre mázolták. A 20. század folyamán nőtt az átfestések száma.

A Rómer Flóris Terv 2017-es és 2018-as támogatása a festett karzatmellvéd restaurálásával a 18. századi templombelső feltárását célozza. A 2017 évi támogatásból megtörtént a karzatmellvéd lebontása, a festetlen felületek tisztítása, a fahiányok kiegészítése, kisebb sérülések tömítése, a szétvált deszkák összeillesztése, a táblák szerkezeti megerősítése, az átfestések eltávolítása. Elkészült az eredeti, feltárt festékréteg levédése, megkötése, a leenyvezett felület levasalása és a festett felület retusa. A farestaurátor Mihály Ferenc volt.

Kép: wikipedia.org, szöveg: www.romerterv.hu
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2019-12-21 21:48:35
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Horváth-kúria (3.121 km)
Hadnagy kúria (4.819 km)
Rákosi-kúria (5.393 km)
Koós kúria (8.388 km)