Megújulásunk támogatója:  

Thúry-Bányai kastélyOrszág:
Románia
Szélesség (lat):
N 45° 53,121'
Hosszúság (lon):
E 26° 7,090'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
CV-II-M-A-13272
Típus:
Kastély (és kertje)
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falu központjától keletre, a fő út déli oldala közelében
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A Thúry–Bányai-kastély késő klasszicista-empire stílusban épült. Az enyhe emelkedőn álló kastély nyújtott téglalap alaprajzú, kétszintes, tört síkú tetőzettel fedett épület. Főhomlokzatán klasszicista díszítőelemek láthatók, a központi lépcsőfeljárót balusztrád, dór félpillérek, valamint pilaszterek díszítik, tetejét háromszögű timpanon koronázza.

A sarokrizalitokat szegmensíves orommezőkkel alakították ki, melyekbe jellegzetesen empire füzéreket helyeztek el. Az épület hátsó homlokzatán sarokrizalitok között húzódó boltívsor látható, melyen fából ácsolt tornác nyugszik.

A kétszintes, manzárdtetős épület sajátossága a homlokzatok eltérő kialakítása. Az épület kert felőli oldalán kőpilléres boltívsor és fölötte faoszlopos tornác látható. A főhomlokzat síkját két oldalrizalit és középtengelyben elhelyezett lépcsőfeljáró töri meg. Az empire jegyében készített díszítőelemek némi hasonlóságot mutatnak az oltszemi Mikó-kastély homlokzatképzésével. A stílusjegyek alapján az épület keletkezése a 19. század első felére tehető, de nem kizárt, hogy valójában az oklevelekből ismert Tamásfalvi-udvarház átépítéséről van szó.

Az épületet 1973-ban a helyi kultúrotthon céljaira alakították át, a központi helyiségek egy részét egybenyitották. A külső tatarozása mellett, az új funkciónak megfelelően, a színpad és nézőtér kialakítása érdekében, az épület építészeti értékének jelentősen ártva, belső átalakításokat végeztek.

A leírás és a fotók forrása: www.kastelyerdelyben.ro
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2020-12-13 14:34:24
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Rákosi-kúria (2.659 km)
Hadnagy kúria (3.160 km)
Koós kúria (5.670 km)
Mikes-kastély (6.301 km)
Horváth-kúria (6.588 km)
Cserey-kúria (7.504 km)
Fejér-kúria (8.154 km)