Megújulásunk támogatója:  

Egykori Kolozsvári Iparos Egylet székhelye

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 46,242'
Hosszúság (lon):
E 23° 35,359'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
CJ-II-m-B-07492
Típus:
Középület
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Piaţa Uniriii nr. 24.
Egyéb adat:
A 19. század második felében alakult meg Kolozsváron az Iparos Olvasó Egylet, amely a helyi kávéházakból, kaszinókból kiszorult iparosokat tömörítette, és adott nekik találkozási helyet. Több költözés, bérlés után végül 1884-re készült el a hivatalosan akkor már Kolozsvári Iparos Egylet nevet viselő szervezet számára az új székhely. A 20. századi változások azonban ezt az épületet sem kerülték el, 1945 után itt nyílt meg a Fórum mozi, amely az államosítás után, 1948-tól, Új idők mozijaként működött 1990-ig. 1960-as évektől kezdve pedig az emeleti termekben a Városi Művelődési Ház is itt kezdett működni.
Rövid leírás:
Maetz Frigyes kolozsvári építész tervei alapján épült fel a három szintet (pince, földszint, emelet) magában foglaló historizáló épület. Főhomlokzata neoreneszánsz stílusú, amelyet keskeny övpárkány és profilált gyámkősorra támaszkodó koronázópárkány tagol. A földszinten széles kirakatok kerültek kialakításra a gyalogkapu két oldalán. Az emeleti szinten kannelúrás, kompozit fejezetes féloszlopok között ablakok és félköríves záródású, kagylódíszes szoborfülkék váltakoznak. Az épület homlokzatán, a szoborfülkékben látható nyolc szobrot Bertha Mihály és Klösz József helyi szobrászok készítették, amelyekhez a szobormintát Bécsből küldték. A balluszteres attikát díszítő négy egészalakos szobor az Ipar (Héphaisztosz), a Kereskedelem (Hermész), a Művészet (Apollón) és a Tudomány (Pallasz Athéné) antik isteneit jelenítette meg. A homlokzatot ballusztersorral díszített attika zárja le.
Az L alaprajzú épület belső terei ma már nem őrzik az eredeti megjelenést. A tulajdonosváltások jelentős mértékű átalakításokat végeztek az épületen, amellyel a termek elvesztették historizáló stílusukat.
Adatlapot készítette:
hil.di
Adatfelvétel ideje:
2013-06-04 06:40:04
Az adatlap forrása:
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.