Kapucinus templom

Mosoiu (egykori Kapucinus) utca, 21 szám
Rövid leírás:
Az 1742-re felépült, ám 1836-ban leégett templomot újjá kellett építeni, ennek tervezője és kivitelezője Barthel György. A klasszicista stílusú istenházát 1838. május 20-án szentelték fel Sarlós Boldogasszony tiszteletére. A puritán egyszerűséggel épült templom 19,20 méter hosszú, 9,70 méter széles hajóval. A főhomlokzat a rendről hajdan elnevezett utca vonalától beljebb található és háromszögű oromzatban végződik. A főbejáratot záró timpanonban Assisi Szent Ferenc életéből vett jelenet található, fölötte félköríves ablakkal. A teljes homlokzat négyszöges vakolású. A nyeregtetőn kis huszártorony található. A hajó dongaboltozatú, amelyet három fiókboltozat tagol, alattuk szegmensablakokkal. Szentélye csehboltozású, a templom méretéhez képest jelentős. Az istenháza B kategóriájú műemlék.

Forrás: Péter I. Zoltán, Nagyvárad műemlék épületei. Nagyvárad, 2008.

Stepán-ház (0.076 km)