Megújulásunk támogatója:  

Kármán József emlékoszlopa


Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 19,718'
Hosszúság (lon):
E 19° 40,156'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Emlékmű
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A Kubinyi tér északi részén, a református templom kertjének délnyugati sarkában, az utcafront felé fordítva áll
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Viszonylag magas, szűkülő hasáb alakú talapzaton álló emlékoszlop, amelyet eredetileg a mai Kármán József Magyar Tannyelvű Alapiskola és Óvoda előtti ligetben avattak fel. Elkészítését az 1891. március 15-én megalakult „Kármán-emlékügyi bizottság” vállalta fel, melynek elnöke Gresits Miksa, a losonci főgimnázium igazgatója, jegyzője pedig Ambrus Mór tanár lett.
A megvalósítás közel 5 évet igényelt. Felavatására 1896. május 25-én került sor. Az ünnepségen jelen volt Kármán Lajos, család élő tagja.
Az emlékművet 1948-ban eltávolították innen és a református templom kertjébe száműzték. Helyére a máig ott lévő, az elesett szovjet hősök emlékműve került. Újra felavatására majd 30 évet kellett várni. Winkler Oszkár építész és Szabó Gyula festőművész javaslatára a „Kármán József Irodalmi, Művelődési és Művészeti Kör” tagjainak aktív közreműködésével 1969-ben állították fel a jelenlegi helyén, a református templom kertjében.

Kármán József, Losonc magyarságának kultuszteremtő egyénisége 1769. március 14-én született a városban (szülőházát már lebontották). A szentimentalizmus irányzatának első képviselője, író, költő. Szoros kapcsolatban állt a Ráday-, Beleznay- és Podmaniczky-családokkal. Ez is közrejátszott abban, hogy 1792-ben gróf Ráday Pál mellett az első budai színjátszó társaság igazgatója lett. Elsőként állapította meg „Pestet irodalmi központtá kell tenni”. E célból 1794 elején megjelentette az Uránia című irodalmi folyóiratot. A maga színvonalú lap nem nyerte meg a korabeli közönség tetszését, kevés előfizetője volt, csak három kötete jelent meg. Ebben az érdektelenség mellett valószínűleg az ekkortájt kialakuló betegsége is közrejátszott. Édesapja halála után, 1795 tavaszán visszatért Losoncra, ahol néhány hónappal később, 26 éves korában máig nem tisztázott körülmények között meghalt. Munkái közül a legismertebb a Fanni hagyományai című kisregény, amely a magyar irodalom első lélektani regénye. Kármán József kultusza Losoncon a 19. század végén alakult ki.

Puntigán József leírása nyomán
Adatlapot készítette:
klo
Adatfelvétel ideje:
2015-10-18 12:49:03
 
 

Állapotjelentések

2016.11.02 12:24 Lacipap állapot: 4 - koordináta: N 48° 19,719' E 19° 40,158' - egyéb

A református templom kertjében az utcához közel áll. Szép állapotban van és gondozzák is. Mohosodás jelent meg rajta, jo lenne tisztítani

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Főgimnázium (0.118 km)
Vigadó (0.139 km)
Kubinyi-ház (0.169 km)
Zsinagóga (0.444 km)
Ráday-kripta (0.759 km)