Megújulásunk támogatója:  

Református templom

Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 19,724'
Hosszúság (lon):
E 19° 40,173'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 3
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 5
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Kubinyi tér északi sarka
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A kakasos templom mai formáját 1850-1863 között nyerte el, 1864 szeptemberében szentelték fel. A terveit Wagner János pesti építész készítette. A Vasárnapi Újság 1857. augusztusi 16-i számában olvashatjuk: „Jelenleg legszebb hely a piacz, hol a szép Casino áll. Itt vannak több emeletes házak, a kath. templom és az újonnan épült ref. szentegyház. Ez méltó dísze nemcsak Losoncznak, de hazánknak. Nem valami nagyszerűt látsz rajta, de olly ízléses modort, melly a szemet megragadja. Tornya góth. ízléssel épült, szép bádog fedele van, és tetején roppant rézkakas áll, foroghatóan elhelyezve”.
A kakas valóban „roppant”, méretei 185x175x80 centiméter. Belsejébe 1886-ban emlékiratot helyeztek el az utókornak, hozzátéve pl. a Losoncz és Vidéke, több budapesti lap akkori példányait, a megye általános név- és címtárát. Ezeket a templom 1978-es felújítása során továbbiakkal egészítették ki.

A templom helyén eredetileg egy kisebb, a késő középkorban és a kora újkorban bástyákkal erősített kőfallal körülvett református templom állt. Ennek az egyes részleteiben feltehetően 14. századi, később többször átépített templomnak az átépítését már 1846-ban tervezte az egyház, de a kivitelezését csak Losonc 1849. augusztusi elpusztítása kényszerítette ki. A munkálatok megkezdésekor a templom közepén egy feltehetően 16. században kialakított kriptára bukkantak, amelyben az emberi csontok mellett értékes ékszereket, arany és ezüst karkötőket, gyűrűket, láncokat, stb. találtak – a „losonci leletet”, amely azután a Magyar Nemzeti Múzeum tulajdonába került. Az értékesebb ékszerek másolatai megtekinthetőek a losonci Nógrádi Galéria és Múzeum állandó kiállításán. A korabeli templom(ok) fal- és oszlopmaradványait, beleértve a kriptát a jelenlegi járószint alatt kialakított „romkertben” lehet megtekinteni.
A „járószinten” a templomhajó keleti végén látható a 19. századi templom berendezéséből megmaradt faragott festett szószék. A főbejáraton belépve a templomba, a jobb oldali falba helyezve, egy rozsdabarna színű téglalap alakú követ láthatunk. Ez egy sírkő, amely eredetileg a gótikus templom szentélye alatti sírt fedte. Sajnos teljesen lekopott, a feliratából csak néhány betű olvasható el.

Puntigán József leírása (losoncanziksz.blogspot.sk) nyomán
Adatlapot készítette:
klo
Adatfelvétel ideje:
2015-10-18 10:27:04
 
 

Állapotjelentések

2016.11.02 12:24 Lacipap állapot: 4 - koordináta: N 48° 19,718' E 19° 40,157' - egyéb

Hatalmas eléggé díszes épület. Gótikus építmény rendkívül hatásos a városka főterén. Sajnos a torony párkányzatánál már eléggé lehullott a vakolat. Ideje lenne egy felújításnak.

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Főgimnázium (0.120 km)
Vigadó (0.137 km)
Kubinyi-ház (0.169 km)
Zsinagóga (0.441 km)
Ráday-kripta (0.757 km)