Megújulásunk támogatója:  

Református templom


Forrás: erdély.ma
Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 32,243'
Hosszúság (lon):
E 24° 52,312'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
MS-II-m-A-15666
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Nyárádszentimre, 141A
Egyéb adat:
Rövid leírás:
1332-ben a pápai tizedjegyzék de sancto Emerico néven említi a települést. 1566-ban Zentijmreh néven írják. Az 1567. évi regestrumban Zenth Imreh 13 kapuval szerepel. A falu Szent Imre tiszteletére szentelt templomától kapta nevét, s így eredeti temploma a XII. századnál későbbi nem lehetett.

A templom építését a XIII. századra teszik. Orbán Balázs írja róla: „Igen csinos és még jó állapotban lévő gót idomú műemlékre bukkanni szerencsések vagyunk... Szentélye teljes épségben megmaradt, mutatva a kifejlett gótika teremtményeinek meglepő változatosságát... A sokszögben záródó szentély diadalíve csúcsíves, csillagboltozatának gerincei és hevederei két horgony közé helyezett hatszög pálcatagozattal bírnak... s a falból kiszökellő kehely idomú gyámkövekre vannak levezetve. Megvan még a hosszszentély jobb oldalán a fékirányos záródású szentségházfülke is, melyet horony, henger és négyszögpálca tagozattal alakult díszkeret vesz körül...”

Hajója déli oldalán két gótikus ablak van teljes épségben. A hajó boltozata eltűnt, de a szentély hálóboltozata épen maradt. A hajó boltozatát kazettás mennyezet helyettesíti, cifra virágokkal, mitikus és történelmi rajzokkal díszítve (pl. hollón lovagló Nagy Sándor, magyar díszöltönyben, zenélő Dávid, szirének, a halál rémképe stb.). A mennyezet régiségét felirat jelzi: „Renovavit Johannes Illyés de Parajd Mensarius 1676”. Sajnos, ezeket 1900-ban a „tudatlanság” elpusztította.

Források:
Léstyán Ferenc, Megszentelt kövek, Gyulafehérvár, 2000
Kovács J. István, dr.: Magyar református templomok. I–II., Budapest, 1942.
Adatlapot készítette:
schlosser
Adatfelvétel ideje:
2013-03-30 22:47:55
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Várhegyese (7.470 km)
Ferences templom (10.264 km)