Megújulásunk támogatója:  

Kisboldogasszony plébániatemplom

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 12,485'
Hosszúság (lon):
E 23° 40,155'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Templom és kolostor, rendház
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A telepüésen átvezető főútról nyugat felé letérve, kis utcákon át közelíthető meg a falusias környezetben álló gótikus templom.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Az Árpád-kori eredetű településnek már a 13. század végén állt plébániatemploma. (Ez ma is áll és a reformátusok használják.) Ma római katolikus templomként szolgáló templomát Hunyadi János építtette gótikus stílusban, 1449-ben a nagyszebeni csata zsákmányából, ferences kolostor céljára. Építőmesterét is ismerjük: a brassói származású Konrád mestert. A ferencesek 1554-ig maradtak Tövisen, amikor a törökök elűzték őket. Ekkor a templom és a kolostor is súlyosan megsérült. A templom mennyezete beszakadt, a kolostort pedig lerombolták. Az 1701-ig fedél nélkül álló épületet ekkor Apor István barokk boltozattal látja el és a megsemmisült középkori kolostor helyén felépíti a templomhoz ma északon kapcsolódó, földszintes, két szárnyból álló, barokk kolostort.

A ma „U” alaprajzot formáló épületegyüttes déli részét foglalja el a nyeregtetős templom, melynek szentélye a hajóval azonos magasságú. A ferences hagyományoknak megfelelően a szentélytől északra emelkedik a gúlasisakos, fiatornyos, gótikus harangtorony. A gazdagon faragott, pálcatagos nyugati kapun juthatunk be a fiókos dongaboltozattal fedett hajóba. A kapu fölötti felirat eligazít az építtető kilétében és annak idejében: „Anno Domini MCCCCXXXXVIII Johannes de Hunyad regni hungariae gubernator”. Ugyancsak szép és ugyane korból marad fenn a sekrestye ajtajának kőkerete is. A hajóban és a szentélyben megmaradtak a későgótikus mérműves ablakosztó kőrácsok is. A hajó nyugati végében a 19. században neogót karzatot építettek. Ugyancsak neogót stílusban készült el 1895-ben a szószék és a főoltár. A sekrestye csillagboltozatos.

A mai, barokk kolostor helyiségei szinte kivétel nélkül csehsüveg-boltozatosak. A hajó északi külső falán jól látszanak az eredeti gótikus kolostor boltozatának indításai.

(A leírás Istvánfi Gyula (szerk.): Erdélyi római katolikus templomok – Veszendő templomaink II., Budapest, 2002. című mű segítségével készült.)
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2012-10-24 01:16:20
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Diód vára (2.883 km)
Kemény-kastély (4.737 km)
Bánffy-kastély (10.531 km)
Kemény-kastély (12.807 km)