Megújulásunk támogatója:  

Református templom romjai
Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 12,990'
Hosszúság (lon):
E 23° 35,308'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falu belterületének É-i peremén, az É felé vezető út NY-i oldalán emelkedő domb tetején.
Egyéb adat:
Irodalom: Entz Géza: Erdély építészete a 11-13. században, Kolozsvár 1994. Entz Géza: Erdély építészete a 14-16. században, Kolozsvár 1996.
Rövid leírás:
Gyulafehérvártól északra az Érchegység előterében levő viszonylag sík helyen egy több utcás falu végén kiemelkedő dombtetőn állt az egykori épület.
Az épület ma már csak rom. A templom eredeti magja gótikus templom volt, valószínűleg egy nem túl széles hajóval és a nyolcszög felével záródó szentéllyel. A szentély gótikus boltozatindításai még felismerhetők, valószínűleg amíg az épület használatban volt, addig ezek álltak is. A templomhajót részben kisebb méretekkel állították helyre a reformátusok használatbavétele során, valószínűleg a 18. században. A templom négyzetes alaprajzú tornya a középkori maradványok déli oldalához épült, a türelmi rendelet után 1786-88 között. Erről egy építési kőtábla a torony első emeleti magasságában még látható. A torony egyúttal a templom bejáratát is képezte. Az épület állaga olyan rom, amely szinte már a menthetetlenség állapotában van, noha a gótikus szentélyablakok keretei még nyomokban megvannak, de már záradékuk szét van szakadva. A templom egykori belső területén mély beásások kincs utáni kutatásokra és építőanyag kirablásra utalnak. Különben mindent a gaz lep be. A torony az emlékezet szerint még állt néhány évtizede, teteje húsz évvel ezelőtt omlott be. A templom környezetében egykor kiterjedt temető volt, néhány sírkőfelirat szövege és ábrája a mellékelt manuálékon látható: \"Benkő Rákhel és Rosalia emlékköve 1838\", Benkő László........Vas Sára 1784\", \"H. Seress Albert 1885-1907\", \"........Vas Ágnes hiv fele még 31 évet nyert, mennyei életet 1815\", \"Biró György 1818 s Dániel 1840 testvére kisvégre jutottak mindketten ugyanazon végre\", \".......jó pap és egyházmegyei jegyző 1767-1841\".
A faluban egyetlen magyar asszony él, ő is Barótról származott ide.

A leírás a BME (Istvánfi Gyula professzor) által vezetett „Pusztuló építészeti emlékek felmérése és dokumentálása a Kárpát-medencében” felmérő program 1998. évi jegyzőkönyve alapján készült. Itt is köszönetet mondunk Veöreös Andrásnak, szíves segítségéért.

A képek forrása: www.varak.hu
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2012-01-21 10:30:33
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Diód vára (4.041 km)
Kemény-kastély (4.641 km)
Kecskekő vára (8.003 km)
Teleki-udvarház (9.243 km)