Litva vára

Cseri községtől délre
Egyéb adat:
Karczag Ákos kutatta fel a vár helyét, melyet 2002. aug. 25-én sikerült azonosítani a Cseritől D-re fekvő Pusztavár-hegy É-i kiszögellésén. 2003. okt. 19-én Szabó Tibor készítette el a maradványok első, vázlatos felmérését.
Rövid leírás:
Litva (vagy másik nevén Haradnok) várát Hontpázmány nembeli Hont vagy fia, Nagy Ders (Dezső) építtette. Először 1276-ban említik. Ekkor Hontpázmány nembeli Lampert unokái, Kis Ders és Demeter elfoglalták, és a várban őrzött 3000 márka értéket és okleveleket elrabolták. A király e tettükért jószágvesztésre ítélte őket és birtokaikat Nagy Dersnek juttatta. Még 1307 előtt Hontpázmány nembeli Nagy Ders fia, Túri Kövér Miklós cserében átadta Litva várát a rokon Hunt fiainak, Dersnek és Demeternek. 1318-ban Hontpázmány nembeli Ders fia Tamás mester tiltakozott, hogy Csák Máté elfoglalta Litva várát, s őt elűzte onnan. Nem sokkal ezután – valószínűleg a tartományúri harcok során – a vár elpusztult.
Tőle északnyugatra, 3 kilométerre azonban egy másik hegyen új várat építettek, mely szintén a „Litva-vár” nevet kapta, a 15. századtól pedig már Csábrágnak nevezik. Minderről oklevél tanúskodik.
A két vár múltja és helye közelségük, valamint azonos nevük miatt egybemosódott, a történetírás pedig napjainkig sem választotta szét őket, hanem tévesen, Csábrág-várral kapcsolatban tárgyalja. Az első Litva-vár helye így feledésbe merült, maradványait benőtte az erdő.

A jó áttekinthető vár területét erdő borítja. A hegytető alakját követő, észak-déli irányban elhelyezkedő, kétrészes vár teljes hossza 150, szélessége 40 méter. A két, nagyjából azonos nagyságú várrészt kelet-nyugati irányú, sziklába vájt árok választja el egymástól.
A várat nyugat és észak felől ma is jól kivehető árok, és az árokból kidobott földből emelt sánc kerítette. Keleti irányban a meredek hegyoldal elegendő védelmet biztosított, a vár legkönnyebben megközelíthető déli végét pedig széles, de nem túl mély árok, illetve kis mesterséges kősánc választotta el a hegygerinctől.
A vár északi része 40 x 15 m-es, északi csúcsán részben mesterséges eredetű földhalom található. Ennek kb. 6 méter átmérőjű platóján állhatott a vár központi része, egy feltehetően kerek alaprajzú lakótorony.
A vár területét jelentős mennyiségű kő és habarcstörmelék borítja.

Forrás: Karczag Ákos/várak.hu