Megújulásunk támogatója:  

Szűz Mária plébániatemplom

Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 10,742'
Hosszúság (lon):
E 19° 13,633'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falu délnyugati részén, a temetőtől északra.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Az Árpád-kori eredetű falu templomáról az első írott adatok a 14. század elejéről maradtak fenn, igaz, ez az épület nem pontosan a mai épület helyén volt, hanem egyes vélekedések szerint a temető túlsó, déli végében. A vidék lakossága a reformáció századában teljes egészében protestánssá lett. Az így megszűnt római katolikus plébánia csak 1755-ben indulhatott újra, igaz, templomuk ekkor még nem volt.

A mai, késő barokk stílusú templom valószínűleg 1768-ban épült fel, legalábbis a főbejárat fölötti, latin nyelvű emléktábla ezt az évet jelöli meg. Építtetője gyarmati és kékkői Balassa Pál volt. Az egyhajós, északkelet-délnyugati tengelyű épület szentélye félköríves záródású. Barokk hagymakupolás sisakú tornya az északkeleti homlokzatból emelkedik ki, melyhez két oldalt íves oromfallal illeszkedik.

A hajó poroszboltozatos, északkeleten kórussal. Szentélyéhez tágas sekrestye csatlakozik. A boltozott szentélyben ma főoltárképként egy Mária Királynőt ábrázoló, 19. századi olajfestmény látható.

A torony alatti főbejárat mellett 1984-es kőtábla állít emléket a község jeles szülöttének, Szeder Fábián bencés tanárnak és néprajzi szakírónak, a palócság első rendszeres kutatójának.

(A leírás Csáky Károly: Szakrális emlékeink nyomában című munkája alapján készült.)
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2012-10-04 15:04:03
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.