Megújulásunk támogatója:  

Nepomuki Szent János szobra

Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 10,564'
Hosszúság (lon):
E 19° 13,853'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Szakrális plasztika, szobor
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falu déli szélén, a Szeder Fábián utcán lévő patakhíd mellett.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Az Árpád-kori eredetű magyar falu lakossága az utóbbi néhány száz évben ragaszkodott római katolikus vallásához. Buzgóságuk jeléül a hívek több köztéri ún. \"szakrális kisemléket\", keresztet, szobrot is létrehoztak.

Ezek egyike a falu híres fiáról, az 1784-ben Csábon született bencés szerzetesről és kutatóról, Szeder Fábiánról elnevezett fő utca déli részén, a falut átszelő patak fölötti híd mellett, egy terebélyes hársfa alatt álló szobor. A Nepomuki Szent Jánost, a vízen járók, vízi molnárok, hajósok és a gyónási titok védőszentjét ábrázoló alkotás kb. 1/3-ad életnagyságú. A puha kőből faragott, barokk stílusú alkotás a 18-19. századok fordulóján készülhetett. Talapzatán semmilyen szöveg nem olvasható, csak egy évszám: 1800 (1809?) A keskeny, magas, alul kiszélesedő, felül lépcsőzetes párkánnyal díszített talapzaton álló szobor hagyományos ikonográfia szerint, papi öltözetben ábrázolja Szent Jánost, fején birétummal, karingben, stólában.

A szobrot a közelmúltban restaurálták, így ma remek állapotban van. Parkosított környezete szintén szép, rendezett. A szobrot a köznyelvben csak Jánoskának, a szobor melletti hidat épp az alkotásra utalva, Jánoska-hídnak emlegetik. Régebben János napkor kijártak ide imádkozni a helyi katolikus hívők.

A leírás Csáky Károly: Szakrális emlékeink nyomában c. műve alapján készült.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2013-01-29 15:34:20
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.