Megújulásunk támogatója:  

Maritinszky-palota


A kép forrása: DXT 1/ Panoramio
Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 39,527'
Hosszúság (lon):
E 20° 21,825'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Városi palota
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A fő tér nyugati térfalában
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Az Árpád-kori eredetű Csetnek története a kezdetektől egybefonódott a bányászattal és a fémfeldolgozó iparral. Német hospesei szorgalmának hála hamar a mezővárosi fejlődés útjára lépett, több középkori templommal és egy, a belváros peremén emelt várral is jellemezhető gazdagsága.

A városba a korai újkorban számos nemes család is beköltözött, részt vállalt a bányászatban és az erre épülő vasiparban, kereskedelemben. E családok több, szinte palotaszerű városi házat is emeltek, melyek máig a város egykori gazdagságáról árulkodnak. Ezek egyike a középkori eredetű fő tér nyugati oldalán álló, a 18. század utolsó harmadában emelt Maritinszky-palota.

Az utcafronton álló, egy emeletes, ma nyereg tetős ház főhomlokzata szimmetrikus szerkesztésű. Közepén három tengelyes, reprezentatív kialakítású középrizalit ugrik előre. Az ezt koronázó timpanonban a Maritinszky család stukkóból kialakított, díszes címere látható. A rizalit tengelyében nyílik a félköríves záradékú főkapu. Ezt két oldalon oszloppár szegélyezi, amelyen az első emeleti díszterem elé ugró, kovácsolt vas korlátos erkély nyugszik. Az egész homlokzatot gazdag vakolatdísz rendszer borítja: párkányok, pilaszterek, növényi díszek, faltagoló rusztika.

A házban, amely egy időben a Concordia biztosító helyi székhelye is volt, a szocializmus idején karácsonyfa-díszeket gyártó manufaktúra működött. A 20. században csatolták a ház déli oldalához a ma annak látványát alaposan elcsúfító, ronda bővítményt. Az épület jelenleg részben magán tulajdonban, kihasználatlanul romladozik.

(A leírás Tököly Gábor: kastélyok, kúriák, udvarházak Gömörben c. munkája nyomán készült.)
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2014-07-07 12:19:26
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Községháza (0.059 km)
Pestisoszlop (0.081 km)
Sebők-kúria (0.116 km)
Madarász-palota (0.129 km)
Sárkány-kúria (0.272 km)
Márton-kúria (3.780 km)