Sárkány-kúria

A kép forrása: Pavel Bokr /panoramio.com
Kúria, udvarház
Cím:
A település főutcájából az evangélikus templomtól délre nyíló kis utcácskában van, egyéb épületekkel elfedett helyen
Rövid leírás:
Csetnek a 13. században tűnik fel először, mint német telepesek által lakott bányaváros. A 14. században számos kiváltsághoz jutó Csetnek a bányászat visszaszorulása után céhes kézműiparáról, kereskedőiről, később vasiparáról volt híres.
Csetnek „Vízivárnak” mondott erősségének építését a birtokos Ákos nem 1378 után, királyi engedéllyel kezdte meg. A 15. században a Csetneky és Bebek családok birtokolták a várat és a várost. A négyzetes alaprajzú, sarkain 1-1 kerek bástyával erősített vár az újkorra már romba dőlt. Jelentős maradványainak felhasználásával a 17. században épült fel a ma itt látható földszintes, szimmetrikus alaprajzú, egyszerű kúria, ami nevét egykori tulajdonosáról, a nemes földbirtokos Sárkány családról vette. Ma szakközépiskolának ad helyet az erősen átépített vár és kúria.
2011-07-27 20:43:51

2022.08.27 15:59 szépmíves állapot: 3 - koordináta: N 48° 39,397' E 20° 21,927' - egyéb

Részben karbantartott állapotban. A fő utcáról - az evangélikus templom irányából érkezve - egy táblával jelzett kapualjon keresztül is el lehet már jutni a várhoz.

Községháza (0.289 km)
Pestisoszlop (0.347 km)