Megújulásunk támogatója:  

Mikes-kastély






Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 22,778'
Hosszúság (lon):
E 23° 48,477'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
AB-II-A-B-00204
Típus:
Kastély (és kertje)
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falutól északra eső réten
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A csesztvei birtokon régen két kastély állt. A régebbi, ami mára már teljesen elpusztult, 1796-ban fejeződött be. Ez egy földszintes, barokk épület volt, oromfalas tornáccal. Építtetője a bárói és grófi rangot megszerző Mikes (IV.) Mihály dédunokája (VI.) Mihály volt. Az új kastély a 19. század derekán épült klasszicista stílusban gr. Mikes (IV.) János (1804-1880) megrendelésére. A gróf, aki 1848-ban a kolozsvári nemzetőrség parancsnoka volt, birtokát feldúlták Simion Prodan csapatai.

A földszintes épület szerkezete teljesen szimmetrikus, a nyugati homlokzat középtengelyében oszlopos, timpanonos portikusz épült. Ennek mindkét oldalán öt-öt egyenes záródású ablak található, az épület két sarkán pedig egy-egy ikerablak van. A keleti homlokzat harmóniáját a tizennégy egyszerű dór oszlop adja meg.

A kommunizmus során termelőszövetkezetként használt kastély folyamatosan romosodott, de sorsa csak az utóbbi években pecsételődött meg. A rendszerváltás után egy ideig még óvoda működött benne, aztán elhagyottá vált és rohamosan pusztult. Mára a falak legnagyobb része leomlott, a portikusz oszlopai a földön hevernek, csupán a keleti homlokzat oszlopai maradtak talpon.

A leírás és a képek forrása: www.kastelyerdelyben.ro
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2020-02-18 12:11:00
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.