Megújulásunk támogatója:  

Munkácsi vár


Várhegy
Ország:
Ukrajna
Szélesség (lat):
N 48° 25,910'
Hosszúság (lon):
E 22° 41,250'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Vár, várkastély
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 3
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 5
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Мукачеве, вулиця граф фон Шенборнa
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A munkácsi várhegy a síkság közepén található, vulkanikus eredetű. 68 méter magas, 408 méter hosszú, valamint 266 méter széles. A vár teraszokra épült, ezek háromféle védelmi egységet biztosítanak. A vár területe megközelítőleg 14.000 m².
Legfelül a felsővár található, közvetlenül alatta a középső vár helyezkedik el. A legalsó teraszon - mely közel 10 méterrel van a felsővár alatt - az alsóvárat találjuk. A várat körbe nyolc olaszbástya és három körbástya védi, ezenkívül a délről felvezető utat a XX. század elejéig egy kapubástya védte. A várat várfal veszi körbe, néhol több, mint három méter vastag. A vár egészen a XVIII. századig épült, fejlődött, míg a Rákóczi-szabadságharc idején elnyerte maihoz hasonló állapotát.

A Munkácsi vár fontos magyar történelmi emlék. Építésének ideje és korai periódusai nem tisztázottak, a földvárszerű erődítményt (ami már tartalmazhatott kő védműveket) a tatárjárás után építették át kővárrá. Legfontosabb szerepe mégis a Thököly-, majd a Rákóczi-szabadságharc idején volt. Lengyelország felosztása után elveszítette stratégiai szerepét 1782-1896 között börtönként használták. Miután Kárpátalját elcsatolták Magyarországtól a vár állapota jelentősen leromlott. A csehszlovák, a magyar, majd 1945 után a szovjet hadsereg kaszárnyaként használta. A hetvenes évektől megkérdőjelezhető minőségű felújítási munkálatok történtek benne. Ma múzeumi funkciója van, és évek óta várjátékokat szerveznek. A múzeumi belépőjegy is csak jelképes, apró, pár száz forintos összeg. (10 UAH).
Adatlapot készítette:
fa-peti
Adatfelvétel ideje:
2011-04-19 16:51:40
 
 

Állapotjelentések

2013.06.22 09:19 Lacipap állapot: 4 - koordináta: N 48° 25,852' E 22° 41,263' - egyéb

Az állapot az egészre vonatkozik! Vannak nagyon szépen helyreállított részek és vannak elhanyagoltabb részek is a várban. A látogatottsága hatalmas , főleg Magyarországról turisták által, de találkoztam japán csoporttal is.

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.