Megújulásunk támogatója:  

Rákóczi-házOrszág:
Ukrajna
Szélesség (lat):
N 48° 26,448'
Hosszúság (lon):
E 22° 43,198'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Kastély (és kertje)
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Béke sugárút 16.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Az épület a Rákóczi család városi rezidenciájaként épült a XVII. sz. közepén. I. Rákóczi György 1633-ban lett a munkácsi vár és uradalom birtokosa, így a kastély építése valószínűleg az ő nevéhez fűződik. A jelenlegi U alaprajzú, egyemeletes épület észak-nyugati szárny volt az eredeti Rákóczi-ház, amelyet a korabeli leírások „Fehér-ház”-nak is neveznek. Az egykori földszintes kastélyt tornác vette körül és egy tágas, melléképületekkel körülépített udvar közepén állt. (Bereg vármegye leírója Lehoczky Tivadar rajzot is közöl az egykori épületről.) A reneszánsz-korabarokk stílusban épült földszintes ház dísze a főhomlokzat tengelyében elhelyezkedő barokk portál. A külső falak fehér színűek voltak, a sarkokon vörös színű sarokarmírozással. A belső terek keresztboltozatosak voltak.
A palota a végső megjelenését és méretét a XVIII. század közepén történt bővítés során nyerte. Az új tulajdonos, gróf Schönborn Ervin végeztette az átalakítást az osztrák Johann Balthazar Neumann tervei alapján. A leírások szerint 1770-ben II. József császár, 1852-ben I. Ferenc József császár és király is megszállt itt.
A kastély homlokzatain reneszánsz ablakok (két eredeti és öt rekonstruált) láthatók. A főhomlokzat tengelyében egy XIX. századi oszlopos, timpanonos kőből faragott reprezentatív kapu áll. A kaputól balra, az első emelet két ablaka között díszes keretezésű Rákóczi emléktábla áll az alábbi felirattal: „II. Rákóczi Ferenc vezérlő Fejedelem dicső emlékének! Ki bujdosása kétszázados évfordulóján emelte Munkács város közössége. 1711-1911. Eszményképe maradsz Rákóczi a honszeretetnek, Szellemed él köztünk és védi e drága hazát. Ős hajlékod előtt kegyelettel jár a magyar nép. Munkács béke ölén nagy neved áldva virul.”
A kastély ma a Munkácsi Képzőművészeti Iskolának ad otthont.
Adatlapot készítette:
Janotti Judit
Adatfelvétel ideje:
2011-10-23 18:56:15
 
 

Állapotjelentések

2013.06.21 09:38 Lacipap állapot: 5 - koordináta: N 48° 26,431' E 22° 43,337' - egyéb

Téves.

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.