Megújulásunk támogatója:  

Szent Márton kápolna
Ország:
Ukrajna
Szélesség (lat):
N 48° 26,428'
Hosszúság (lon):
E 22° 43,356'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Kápolna
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 2
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Mír utca
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A kápolna egy gótikus székesegyház megmaradt szentélye. A székesegyházat 1904-ben bontották le rossz állapota miatt. Az épület a jelenlegi, új római katolikus templom mellett található.
A templomot az 1333-as pápai tizedjegyzék már említi. Mai, későgótikus külsejét a XV. sz. folyamán nyerte el. 1378-ban Erzsébet királyné (Nagy Lajos király anyja) kiváltságokkal látta el Munkács városát és gyakran megfordult itt. A város hivatalos pecsétjén a templom védőszentje, Szent Márton szerepel. A XIV. sz. végén a város földesura Korjatovics Tódor lett.
A megye XIX. században írt (Lehoczky T.) monográfiájában részletesen szerepel a teljes templom leírása. Eszerint kéthajós, keletelt, sokszögzáródású szentéllyel ellátott templom volt. A főhajót keresztboltozat fedte.
Az önálló épületként helyreállított kápolnát az eredeti támpillérek erősítik. Nyugati oldalát az egykori diadalív vonalában oromzatos fal zárja, félköríves vakárkáddal. Ablakai csúcsíves záródásúak, többféle mérműdíszítéssel. A déli homlokzat első ablakának kőkeretében egy koronából kiemelkedő egyszarvút ábrázoló címer látható. Az irodalmi források alapján ez Büdi Mihály munkácsi várkapitány címere 1536-ból. A belső teret későgótikus hálóboltozat fedi, a zárókövek pajzsos díszítésűek.
A kápolnát ma művészeti galériaként használják.
Adatlapot készítette:
Janotti Judit
Adatfelvétel ideje:
2011-10-06 20:56:57
 
 

Állapotjelentések

2013.06.21 09:41 Lacipap állapot: 5 - koordináta: N 48° 26,431' E 22° 43,358' - egyéb

A római katolikus templom kertjében lévő épület. Szép gondozott környezetben.

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.