Megújulásunk támogatója:  

Nagyboldogasszony plébániatemplom

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 47° 11,814'
Hosszúság (lon):
E 23° 49,412'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A kissé távolabb folyó Szamos árterének peremén, a falu DNY-i szélén, a római katolikus plébániával közös telken.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A középkori eredetű falu első írásos említése a 14. századból származik, amikor már áll a temploma is. A gótikus stílusban épült egyház a reformáció idején, a 16. sz-ban református, majd unitárius kézbe kerül, később ismét reformátussá lesz. A katolikusok csak az 1790-es években szerzik vissza. Ekkor fel is újítják a templomot: ekkor épül a nyugati homlokzathoz kapcsolódó, gúlasisakos torony, valamint a szentély északi oldalán lévő sekrestye emeletén a kegyúri karzat. A templom keletelt, egy hajós, szentélye a nyolcszög három oldalával zárul. A hajóban csupán egy ablak van, a déli homlokzat gótikus csúcsíves ablaka. A szentély déli oldalán szintén van egy gótikus ablak, ugyanolyan mint a hajóbeli. A hajó kazettás famennyezettel fedett, a szentély gótikus kőbordás boltozatú. A sekrestyét csehsüvegboltozat fedi. A belső tér nyugati oldalán található a hajó mintegy negyedét kitevő, barokk, boltozatos karzat. A templomtérbe a toronyaljon át lehet belépni, a toronyalj és a hajó csatlakozásánál megmaradt a reneszánsz kőkeretes ajtó.
A jó műszaki állapotban lévő templom helyzetére jellemző, hogy a római katolikus gyülekezet teljesen elfogyott a faluban. A plébániaházban egy család lakik, akik gondot viselnek a templomra, melyben időnként görög katolikus miséket tartanak.

Az épület leírása Istvánfi Gyula – Veöreös András: Erdélyi római katolikus templomok. Veszendő templomaink II., Budapest, 2002. alapján készült.
Adatlapot készítette:
Csillagtancos
Adatfelvétel ideje:
2012-02-13 13:55:22
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Haller-kastély (0.227 km)
Óvár (6.775 km)
Kozárvár (7.338 km)
Teleki-kúria (7.816 km)
Désaknai vár (9.138 km)