Megújulásunk támogatója:  

Óvár


A képek forrása: www.varak.hu

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 47° 8,664'
Hosszúság (lon):
E 23° 52,148'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Vár, várkastély
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 2
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A belvárostól északnyugatra emelkedő Óvár-hegyen.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Észak–Erdélyben, a Kis- és Nagy-Szamos összefolyásánál terül el Dés (Dej) városa, Belső-Szolnok megye egykori központja. Középkori eredetű református templomától ÉNy-ra, az Óvár-hegyen feküdt egykori vára, melynek kezdetei az Árpád-korig nyúlnak vissza.

A település és vidéke régi sólelőhely, bányáit II. Endre király (1205-1235) idején kezdték feltárni. A bányák élén kinevezett kamaragróf állt, a település pedig szabad királyi városi rangot kapott. Egykori királyi vára is ebből az időből való volt, a helyi sóbányászatra ügyelt a Kolozsvárra vezető főút mellett.

A városnak, mint sószállító helynek neve okleveleinkben először 1214-ben fordul elő. Nyilvánvaló azonban, hogy a település már jóval ezen említés előtt fennállt. 1236-ban írnak először Dés-várról “Deeswar” formájában, majd a 13. és 14. században ugyanebben a névformában még számos alkalommal említik.

Az Óvár-dombon álló erődítmény ismeretlen körülmények között pusztult el. Oklevél említi 1507-ben egy lakóház meghatározása alkalmával a romokban heverő várat. Valószínűleg az a hatalmas kő, amelyet régebben “Tanácskő”, később “Hét vezér köve” néven ismertek a désiek, a 15. században pusztulásnak indult régi vár egyik köve lehetett. Az emlékkövet a 18. század közepén az itteni németek gurították a Szamosba.

A vár területén templom is állt, melyet egyesek szerint Szűz Mária, míg más források szerint Mária Magdolna tiszteletére szenteltek. E nevezetes templom köveiből 1578-ban emlékkápolnát emeltek, melyet a román nacionalisták 1938-ban felrobbantottak.

Manapság az Óvár területén a város egyik nagy temetője helyezkedik el. Az egykori várárkok nyomát csupán egy-egy elmosódott terasz jelzi. 19. századi leírások szerint az Óvárhoz közeli Rózsahegyen, valamint a Cziczhegyen és a Béla-hegyen régi várak nyomai láthatók. Ezen egykori dési várak korának és maradványainak vizsgálata a közeljövő feladata lesz.

A leírás forrása: Karczag Ákor / www.varak.hu
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2013-07-06 12:42:06
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.