Megújulásunk támogatója:  

Napórás ház


(A képek forrása: zaprokul.org.rs)

Ország:
Szerbia
Szélesség (lat):
N 44° 52,145'
Hosszúság (lon):
E 20° 38,400'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Lakóépület
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 2
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Nikole Tesle 3
Egyéb adat:
Rövid leírás:
1792-ben építették a bánsági katonai határőrvidék parancsnoka számára az egykori gabonapiac (ma Szabadság tér) mellett. Az épületet még Mihaljević-háznak (Mihovil Mihaljević tábornokról, aki határőrvidéki parancsnok volt a 19. század első felében, és sokat tett a település kiépítéséért, városiasításáért), Parancsnoki háznak és Ćurčin-háznak (Milan Ćurčin - ejtsd: Tyurcsin – szerb költő, irodalmi kritikus, újságszerkesztő) is nevezik.

Az egyszintes saroképület alaprajza a cirill „P” betűre (П) hasonlít. A biedermeier klasszicizmus jellemzi. A földszinti részét megváltoztatták a jelenlegi üzletek számára.
A homlokzat egyszerű, négyszögletes ablakokkal, profilált ablakkeretekkel, a szinteket elválasztó övpárkánnyal, profilált főpárkánnyal, nyeregtetővel. A főutcára néző oldalon a tetőszerkezet magasabb. A sarok emeleti része sarokkövekkel díszített. A déli homlokzaton napóra látható. A bejárat boltíves, mennyezetén Mihovil Mihaljević portréjával, amely Danilo Konstantin eredetije után készült.

Forrás:
zaprokul.org.rs (ism. szerző)
Adatlapot készítette:
herakhleia
Adatfelvétel ideje:
2014-03-16 19:21:24
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.