Megújulásunk támogatója:  

Weifert sör- és malátagyár


(A képek forrása: zaprokul.org.rs)Ország:
Szerbia
Szélesség (lat):
N 44° 52,098'
Hosszúság (lon):
E 20° 38,379'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Ipari objektum
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 1
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Nikola Tesla utca
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Pancsova sörkészítési hagyománya a törökök alóli felszabadulás utáni időszakra nyúlik vissza. A pozsonyi Képes Ábrahám 1722. január 12-én vásárolta meg Temesvárott az állami engedélyt, hogy Pancsován, Karánsebesen és Újpalánkán sörházat és pálinkafőzőt hozzon létre. A működés még májusban beindulhatott. A pancsovai sörház két helyiségből állt, ahol a sört fahordókban készítették.

A bérlők sokszor váltakoztak, amíg a becskereki Krazeisen Sebestyén, a becskereki és zimonyi sörgyárak bérlője, 1781-ben fel nem vásárolta a sörházat. Ezt követően a tulajdonosok is többször cserélődtek. Hauser Ignác 1847-ben a pancsovai Weifert Ignácnak adta el a sörfőzdét. Ezt követően közel száz évig a Weifert család tulajdonában maradt. Ez az időszak tekinthető a sör és malátagyár fénykorának: a termelés, fejlesztés, bővítés folyamatos volt, az eladás mértéke is növekedett, egyre több bevételt termelt.

Ignáctól az utódai örökölték a sörgyárat. Köztük volt Weifert György (1850-1937) is, akit Pancsova és a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság egyik legmeghatározóbb egyéniségének, mecénásának tartanak. A német származású pancsovai iparmágnás még az apjával Belgrádban hozott létre sörgyárat. Tovább bővítette, fejlesztette a pancsovai sörgyárat. Szerbiában fémbányákat vásárolt fel, fejlesztette a bányászatot és kohászatot, amivel megalapozta Szerbia nehéziparát. Különböző időszakokban, összesen 26 éven át állt a Szerb Nemzeti Bank élén. Válságos időszakokba sikeresen szabályozta az árfolyamot, valamint a koronáról a dinárra való áttérést. Pancsován felépíttette a Szent Anna kápolnát. Különböző jótékonysági szervezeteket hozott létre és támogatott. Belgrádban skót segítséggel kórházat építtetett a gyermekek és nők részére. A szerb szabadkőműves páholy megalapítója. A családi könyvtárat a belgrádi egyetemnek adományozta. Értékes éremgyűjteményt hagyott hátra. A jószívű, adakozó mecénás, a tudományok támogatója korának egyik legnagyobb iparmágnása volt Jugoszláviában.

Weifert György alatt a pancsovai gyár 1936. szeptember 30-ig J.M. Weifert Sörgyár néven futott. Ekkor J.M. Weifert Maláta és Sörgyár Részvénytársasággá alakította át. A részvényeket a család tagjai birtokolták. György a következő esztendőben, 87 évesen hunyt el belgrádi villájában, és a pancsovai katolikus temetőben a családi kápolnában temették el. Szerencséjére elkerülte a tíz év múlva lezajlott tragikus eseményeket, amelyeknek következtében a német származású család mostoha sorsra jutott, a vagyonukat, így a sörgyárat is elkobozták tőlük.

A legkorábbi időszakba a Dr. Kasapinović utcára néző, központi magas tornyos és kéményes épület tartozik. A Nikola Tesla utcában egy 19. század eleji egyemeletes üzleti-lakóépület van. A 20. század elején építették a fogadót a kerttel, amelyet egy másik, emeletes épülettel kötöttek össze. Az utóbbinak a feljárója kovácsoltvas korlátos, az ablakok szecessziós üvegdíszítésesek. A kertbe vezető kapun Szent György domborműve látható, a kapu melletti fülkében pedig Nepomuki Szent János szobra. A Vajdaság egyik legkorábbi ipari létesítményének számító komplexumhoz kulturális események lebonyolítására alkalmas nagy terem a városi kulturális életének fontos helyszíne volt: a különböző segélyező, női és művészi egyletek és egyéb egyesületek sűrűn tartották itt az előadásaikat, rendezvényeiket, koncertjeiket, színi előadásaikat. Az épületkomplexum sürgős felújításra szorul, annak ellenére, hogy egyes részeit 1995-ben már felújították.

Forrás:
Nenad Živković (pancevo.com)
zaprokul.org.rs és sr.wikipedia.org (ismeretlen szerzők)
Bordás Attila: Sörházak és sörfőzdék. Létünk 2010/3. 83–97.
( http://adattar.vmmi.org/cikkek/1878/letunk_2010.03_08_bordas_attila.pdf)
Adatlapot készítette:
herakhleia
Adatfelvétel ideje:
2014-06-11 22:48:13
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.