Pancsovai Népbank

(A képek forrása: Danijela Isakov/pancevo.com)

Szerbia
Szabadság tér (Trg slobode), a Žarko Zrenjanin utca kezdetén
Rövid leírás:
1868-ban a város német vállalkozói megalapították Pancsova első pénzügyi szövetkezetét, önsegélyezési céllal. Ebből nőtte ki magát az 1869. január 1-én megnyitott Pancsovai Népbank. Ugyanezen év júniusában a bank részvénytársasággá alakult. Idővel kiszélesítette tevékenységét, megnövelte tőkéjét és javait; 1897-ben a Temes-parti Vörös Raktár is a tulajdonába került.

A bank épületét 1901 és 1903 között építették az egykori gabonapiac terén, a régi Erzsébet téren, a Sztarcsovára (Starčevo) vezető útnál, a német Alsóvárosban. Kármán Géza Aladár és Ullmann Gyula budapesti építészpáros tervezte a szecesszió jegyében.

Az épület kétemeletes impozáns főhomlokzattal. Az alsó szinti öt téglalap alakú nyílást rusztikázott falrészek tagolják. Az emeleten két sor négyszögletes ablak fut; az épület szélein pilaszterek helyezkednek el. A központi rizalit erkéllyel kezdődik, a profilált főpárkányig fut, felette a díszített mellvéddel. A rizalit ablakai között díszes pilaszterek láthatóak.

A bank a következő évtizedekben a környező településeken is nyitott fiókokat. 1914-ben saját könyvtárat és folyóirat gyűjteményt kapott; alkalmazottai, részvénytulajdonosai mellett csak további 150 személy használhatta. Gyűjteménye rövid idő alatt 7500 kiadványra nőtt, amelyek leginkább német, szerb és magyar nyelvűek voltak, és a tudomány minden területét felölelték. Különös figyelemmel gyűjtötték a Vajdaságra és az Al-Duna térségére vonatkozó darabokat.

A SzHSz Királyság alatt megtartotta vidéki fiókjait, felvásárolta az egykori karantént és a Herceg Bosna biztosítótársaság képviselője lett. 1924-ben nem messze, az egykori Wiedman sörgyár helyén épületet emeltek az alkalmazottaik számára (1945-ben eltulajdonította az állam).
1844-45-ben az államosították a németek tulajdonát. A bank épületét a Pancsovai Városi Takarékpénztár, majd 1948-ban a Komunális Bank (1965-től Kereskedelmi Bank) vette át. 1977-ben új épületbe költözött és ma Pancsova Mezőgazdasági Bankja néven fut.

Forrás:
Nenad Živković (pancevo.com)