Megújulásunk támogatója:  

Pannonia (ma Dacia) Szálloda


Forrás: wikipedia.org
Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 47° 47,621'
Hosszúság (lon):
E 22° 52,510'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Középület
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Piaţa Libertăţii (Szabadság tér) 8.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A századfordulón komoly gazdasági fejlődésen átment, modernizálódott partiumi város főterén, a régi városháza telkén, a város megrendelésére, 1901-1902-ben épült fel a hatalmas Pannónia Szálló. A reprezentatív, három szintes, hotel Bálint Zoltán és Jámbor Lajos építészek - mesterük, Lechner hatását tükröző alkotása.

A kilenc tengelyes, dekoratív épület szimmetrikus főhomlokzatának centruma a rizalittal is hangsúlyozott főbejárat, amely fölött pompás, szecessziós torony emelkedik. Ugyancsak kiemelkedően szép a koronázó párkány fölött a ház teljes hosszában végigfutó attika, melyet többek között a város címere díszít. A homlokzat roskadozik a korai magyaros szecesszió - főleg növényi - ornamentikájától, mely díszítmények - hasonlóan a mázas tetőcserepekhez - a pécsi Zsolnay-gyár termékei. A földszint nívós, igen nagy belmagasságú teremsora látványos üvegportálokkal néz a fő térre.

A házban legutóbb hotel működött, az étterem is eredeti helyén volt megtalálható. Az elmúlt években az egész épület zárva, használaton kívül áll. Statikai problémái miatt megerősítésre szorult, homlokzatának díszei hullanak, a szebb napokat látott műemlék rohamosan pusztul..
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2012-09-08 19:36:41
 
 

Állapotjelentések

2018.06.10 20:59 klo állapot: 3 - egyéb

Magyar állami tulajdonba került az épület. A Transindex.ro cikke szerint "A magyar állam tulajdonában van az a részvénytársaság, amely megvásárolta és felújítja Szatmárnémeti egyik legimpozánsabb épületét, az egykori Pannónia (ma Dacia) szállót. Az új tulajdonos, a Manevi Zrt. budapesti székhellyel rendelkező vállalat éves jelentéseiből az derül ki, hogy a részvénytársaság tulajdonosa a magyar állam, a tulajdonosi jogok gyakorlója pedig a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zártkörűen működő Részvénytársaság."
A teljes cikk: http://penzcsinalok.transindex.ro/lokalis/20180609-a-magyar-allam-tulajdonaba-kerult-szatmar-ikonikus-epulete

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.