Megújulásunk támogatója:  

Szt. Miklós (Németi) görög katolikus templomOrszág:
Románia
Szélesség (lat):
N 47° 47,967'
Hosszúság (lon):
E 22° 52,386'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 1
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Strada Liviu Rebreanu utca
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Az első „görögök” Nagyvárad 1660-as török kézre kerülése után telepedtek át Szatmárba és Németibe. 1683-ban a közösség papja Monasterli Demeter volt, ő építette az első fatemplomot, amelyet 1690-ben Johannes Josephus De Camillis munkácsi püspök szentelt fel.
1740-ben építették meg a második fatemplomot, amelyet 1757-ben kőépülettel váltottak fel. Az egyhajós templomnak nyugati homlokzati tornya és két klirosza volt, belül fiókos dongaboltozattal fedve. A templom boltozatai a 19. század végére életveszélyessé váltak, ezért elő-
ször új templom építését határozták el, végül 1900-ban Fogarassy Sándor mérnök tervei szerint a templom gyökeres átalakítása történt meg.

A főbejárat és az új nagy torony átkerült a déli homlokzat közepére, majd lebontották a két kliroszt, a templom nyugati végébe új apszist
építtetek, hogy szimmetrikussá tegyék a keleti szárnnyal.

A templom újabb átépítésére az 1990-es években került sor, amikor az északi oldalhoz egy nyolcszögletű hajót, új szentélyt és két sekrestyét csatoltak, míg a belsőt bizánci szellemben rendezték át. A felújított és kibővített templomot 2011-ben szentelték fel.

Kép és szöveg: "Epatrimonium 2" Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013. kiadványa a helyszínről ( http://www.epatrimonium2.eu )
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2017-04-24 01:27:21
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.