Megújulásunk támogatója:  

Római katolikus székesegyház

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 47° 47,550'
Hosszúság (lon):
E 22° 52,583'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
SM-II-m-A-05225
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 4
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Szabadság tér (Piaţa Libertăţii) 24.
Egyéb adat:
Évszázadokon keresztül az erdélyi püspökség joghatósága alá tartozó Szatmárnémeti 1804-ben vált az ekkor alapított szatmári egyházmegye központjává. Plébániatemplomát az 1768-1798 között épült barokk plébániatemplom átépítésével klasszicista stílusban alakították ki.
Rövid leírás:
A székesegyházat 1830 és 37 között építették. Az egri székesegyházzal való stílusbeli hasonlósága és a megbízó püspök egri kapcsolatai révén építészének Hild Józsefet feltételezik.
Nyugati főhomlokzatát 6 oszlop szélességű, attikával és timpanonnal koronázott, a homlokzat falsíkjából előugró portikusz díszíti, két oldalán egy-egy toronnyal. Legjellegzetesebb vonása a gazdag szobordíszítés. A timpanon orommezejében a Hit allegorikus alakja jelenik meg, míg a timpanon mögött húzódó attikában középen a Megváltó, jobb oldalt Szent Péter, bal oldalt Szent Pál apostol szobra emelkedik, a tornyok alsó szintjének homlokfalába mélyített félköríves záródású fülkékben pedig Szent István és Szent László királyok szobrai állnak.
Keletelt, három hajós, bazilikális elrendezésű templom. Hosszan elnyúló félköríves záródású apszis zárja le a főhajót. A háromszakaszos főhajó központi szakasza fölött kettős tartópillérekkel hangsúlyozott nagyméretű csegelyes tamburos kupola emelkedik. A falakat és a mennyezetet freskók díszítik, amelyeket több neves festő készített.
Adatlapot készítette:
hil.di
Adatfelvétel ideje:
2013-02-11 22:01:39
Az adatlap forrása:
 
 

Állapotjelentések

2016.06.26 13:53 Lacipap állapot: 5 - koordináta: N 47° 47,564' E 22° 52,566' - egyéb

Kitűnő állapotban levő székesegyház. Az egész tér leghangsúlyosabb és meghatározó épülete.

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.