Tűzoltótorony

Strada Dacia utca
Rövid leírás:
1900-ban, más alföldi városokhoz hasonlóan, a város házainak egyharmada teljesen fából épült, és 90%-a volt zsindellyel és szalmával fedve. A város tűzoltó egységének központi megfigyelő helye, a mai Dacia (korábban: Pannónia) szálló helyén álló városháza tornyában volt. Mivel a régi városházát 1900-ban lebontották,
néhány évre a tűzfigyelő állás a római-katolikus székesegyház
egyik tornyába került. Amennyire fontos volt a város számára a tüzek figyelése és időbeni jelzése, olyannyira idegen volt ez a funkció
a templom épületétől. Ezért négy év múlva, 1904-ben, a római katolikus püspökség megalapításának centenáriumára, Meszlényi Gyula
püspök a város közönségének ajándékozta a ma is álló tűzoltótornyot.

Építése 1903-ban kezdődött és 20.000 arany koronába került. A meg-
épült torony magassága 45 m, a megfigyelőerkély 33,75 m-es magasságban található. A városi tűzoltóság is a torony mellé épült laktanyába költözött, melynek építését 1906-ban fejezték be.

Kép és szöveg: "Epatrimonium 2" Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013. kiadványa a helyszínről ( http://www.epatrimonium2.eu )