Plettrich-Szilárdy-kastély

Egyéb adat:
Nincsenek külön utcanevek... A kastély a község közepén, közvetlenül a falut keresztülszelő 67. sz. főút keleti oldalán található. Ma a polgármesteri hivatal működik benne.
Rövid leírás:
Az írott forrásokban először 1282-ben megjelent falut eredetileg királyi vadászok lakták. Nevét a „szent királynak”, valószínűleg I. (Szent) Istvánnak szentelt templomáról kapta, bár a helyi hagyomány Szent Lászlóról való elnevezést őrzi. (Utóbbinak szobra is áll a kastélykertben.) A fontos, Sajó-menti út melletti település sokat szenvedett a török hódoltság alatt, már a 16. század végén is alig lakták, de 1680-ra teljesen elnéptelenedett. Az újratelepítés részeként épülhetett kastélya is. Legrégebbi része egy téglalap alaprajzú, egy emeletes, két saroktornyos, manzárdtetős, ma még pontosan ismeretlen korú (barokk?) központi mag. Ennek északkeleti ill. északnyugati sarkához 1740. körül az akkori tulajdonos, Plettrich László 1-1 azonos méretű szárnyat toldott. Érdekes módon a nyugati toldalék a falu római katolikus plébániatemploma. A további szimmetria jegyében a templomtornyot nem a templom fölé, hanem az északi főhomlokzat közepére helyezték. A kastélyt egykor kiterjedt, de mára szinte teljesen megsemmisült park és fal övezte. A főbejáratot az északi oldalon találjuk, ez két kerek bástya között emelkedő, finom barokk kapuépítmény. A kastély belső terei mára alaposan tönkrementek, melyen az 1980-as években kezdődött műemléki felújítással sem tudtak sokat segíteni.
2011-07-10 23:30:54

2011.10.28 15:00 klo állapot: 4 - egyéb

Kifejezetten jó állapotú, valóban érdekes alaprajzú kastély (a templom szárnyként való belefoglalása miatt). A községi hivatalnak ad otthont. A két kerek bástya vizesedhet, hullik róluk a vakolat. Emiatt nem adok ötöst az állapotra, egyébként az volna.
Gps-fotót nem készítettem, ezért "egyéb" és nem jelentés.

Abaffy-kastély (1.204 km)