Református püspöki palota

Primăriei utca, 27. szám
Rövid leírás:
A Teleki utca 27 szám alatti telekre 1936-37-ben épült fel a Királyhágómelléki Református Püspökségnek és Partiumi Keresztény Egyetemnek ez idő tájt is otthont adó ingatlan, amelyet egyesek szerint Szeghalmy Bálint, mások szerint Elkán Károly tervezett.
Az alagsoros kétszintes épület zárt udvart vesz körül, a monumentális lépcsőházból és előcsarnokból mindkét szinten körfolyosó fut a zárt udvar körül. E folyosóról nyílnak mindkét szinten a termek, többek között az emeleti 500 férőhelyes díszterem.
A palota főhomlokzata aszimmetrikus, két végén egy-egy sarokrizattal. Azt, amelyiken a bejárati ajtó is található, attika koronázza, a másik, amelyiknek az emeleti része ívelten emelkedik ki a főhomlokzat síkjából, ereszes lezárású, éppúgy a középső traktus. Az épületet 2001-ban Pafka Ernő építész tervei alapján felújították, a tetőteret beépítették, ezzel változott az épület homlokzata is.

Jó állapotban van a homlokzati ablak alatti díszek néhol hiányosak.