Lőw-féle ház

Lakóépület és üzlet
Primariei (Teleki) utca, 10 szám
Rövid leírás:
A Teleki (ma Primăriei) utcai emeletes ház az 1860-as években épült romantikus stílusban, 1896-tól dr. Grósz Menyhért tulajdonát képezte. A földszinten már csak a zárt szegmensíves kapualj őrzi az eredeti állapotokat, hiszen a bolthelyiségek rég átalakultak. Az emeleti koronázópárkányt gyámsor támasztja alá, közöttük a szellőzőnyílásokat takaró gipszfigurák vannak. Az ablakokat is gyámok tartják, és egyenes szemöldökpárkány díszíti, az alátámasztó gyámok pedig lefelé folytatódnak kései klasszicista, de inkább romantikus jegyet kölcsönözve az ingatlannak. A két középső tengely szemöldöke félkörívesen kiemelkedő egy-egy gipszből készült női vagy férfi fejet zárva közre. A Lőw-féle ház is a nagyváradi műemlék övezet része, de nem kapott külön védettséget.

Forrás: Péter I. Zoltán, Nagyvárad 900 éves múltja és épített öröksége, 2005, Bp.