Nagyváradi Takarékpénztár

Piata Unirii tér, 2. szám
Rövid leírás:
A műemlék belváros főterén található a Nagyváradi Takarékpénztár épülete, amelyet 1887. márciusában ifj. Rimanóczy Kálmán épített át a szomszédos eklektikus püspöki palotához illeszkedő stílusban.
Az épület szerény külsejű elődjét a 19. század elején Gálbory Sándor építtette. A főtéri szárny a feltételezések szerint 1809-ben már állott, a Teleki (ma Primariei ) utcai részt később építették. Az 1887. évi felújítások már őszre elkészültek, és korabeli feljegyzések szerint igazi palotává tették az ingatlant. Az épület tetőzetét 1907-ben alakították át, a tornyocskák is ekkor épültek.
Az 1887-es átalakítások során, a főtér nyugati sarkán álló takarékpénztáron enyhén kiugró közép- és sarokrizalitokat alakítottak ki a főhomlokzaton. A földszint kváderes kialakítású, egyenes lezásárú ablakokkal, az emeleti rész díszes, ezt a háromtengelyes közép- és a kéttengelyes középrizalit tagolja. A riazlitokat kompozitfejes, kannelúrás pilaszterek tagolják. A tagozott keretelésű, záróköves ablakokat tört köríves oromzat díszíti, a köténymezőben bábos ornamentikával. A rizalitok közötti traktusok keretelt ablakait erőteljes gyámokon pihenő szemöldökpárkány és háromszögű timpanon koronázza. A rizalitok fölött, a gyámsoros főpárkányt bábos attika, másutt tömör attika zárja le.
A palota földszintje az kirakatok átalakítása miatt jelentősen megváltozott.

Mutatós épület lenne, sajna itt ott vakolat hiány található és rengeteg a mindenfelé lógó vezeték.