Ipar és Kereskedelmi Kamara székháza

Duiliu Zamfirescu utca, 3. szám
Rövid leírás:
Komor Marcell és Jakab Dezső tervezte a nagyváradi Kereskedelmi és Iparkamara impozáns épületét a Teleki (ma Primariei utca) és Dudek sikátor (ma Duiliu Zamfirescu utca) sarkán. Rendes Vilmos építészmérnök pedig az épület kivitelezésében segédkezett, így lett a belváros egyik legeredetibb,és legigényesebben kivitelezett szecessziós épülete az egyemeletes ingatlan. Az építkezéshez szükséges telket 1906-ban vásárolták, és az esztendő augusztusában már hozzá is láttak a székház építéséhez, a palotát azonban csak 1907 júniusában vehette birtokba a Kamara. Az épületben működött többek között annak a Neumann Károly üvegfestőnek a műhelye is, aki a Fekete Sas palota passzázsbeli ólomüveg ablakait elkészítette.
Az épület főhomlokzata a Dudek sikátorra néz. A főbejárat fölötti részt „bow-window” – szerűen alakították ki, a koronázópárkány felett kupolaszerűen kapcsolták a körszeletekből kialakított oromzathoz. A központi rész két oldalán öt-öt tengely található, a földszinten sarkaikon lekerekített, egyenes záródású ablakok, az emeleten félköríves nyílászárók vannak. Az utóbbiak felső harmadát majolikalapocskák díszítik. A hasonlóan megálmodott Teleki utcai homlokzaton kosáríves formájú mellvéddel ellátott erkély is található. A földszintet sgraffitos virágmotívumok, az ablakok felett pedig pávaszemek díszítik. A sarokrész mindkét homlokzat irányában „bow-window”-szerűen ugrik ki az épület síkjából, az e fölötti koronázópárkány is gazdagon díszített és kupolaszerűen kapcsolódik a háromkarélyos oromzathoz. Az épületet a városi Víz- és Csatornázási Művek használja, és szakszerűen restaurálták a műemléki védettségre érdemes ingatlant.
2013-06-29 23:34:26

2015.03.22 15:19 mokuska09 állapot: 4 - koordináta: N 47° 3,359' E 21° 55,553' - egyéb

A tetőrész bádogos kupolájáról kopik le a festek. Az ablakok fa kerete kopott hámlik le a festek róla .