Megújulásunk támogatója:  

Református templom

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 45° 55,189'
Hosszúság (lon):
E 23° 12,211'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 3
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falu belterületének K-i szélén, közvetlenül a híres körtemplom mellett, azzal azonos telken áll. Elérhetőségei: Cím: Independentei út 7, Algyógy 335400, Hunyad megye (Str. Independentei nr. 7, Geoagiu 335400, HD, Romania) E-mail: algyogy@ike.ro
Egyéb adat:
A templom mellett működik az Algyógyi Keresztyén Ifjúsági Központ, a Hunyad megyei magyarság egyik fontos intézménye, számos lehetőséget: szállást, programokat, műemléklátogató útvonalakat kínálva az oda érkezőknek. http://algyogy.ro/index.php Irodalom: Entz Géza: Erdély építészete a 11-13. században, Kolozsvár 1994. Entz Géza: Erdély építészete a 14-16. században, Kolozsvár 1996. Kõváry László: Erdély építészeti emlékei, Kolozsvár 1886.
Rövid leírás:
A Maros jobb oldalán a hegyek lábánál de sík területen található a község, amelynek egykor központi helyén, egy park és gyümölcsös nagyméretű telken található a református egyház sajátos intézménye: egy református ifjúsági tábor. A területen négy épület áll. Az egyik egy régi, lebontott református templom helyén a harmincas években Debreceni László által tervezett kisméretű templom, torony nélküli, egytermes, gótikus alaprajzi jellegű épület. Külső támpillérei ellenére síkmennyezetes lefedésű. Sajátossága az épületnek, hogy római sírkövek és sírépület-szobrok, valamint gótikus ablakok kerültek beépítésre a század elején már elpusztult református templomokból.
A másik épület az egykori parókia bővítésével keletkezett ifjúsági tábor épülete, részben szálláshely, részben konyha és étterem.
A harmadik épület egy lakóházból átalakított szálláshely.
A negyedik rendkívüli történeti értékkel bíró épület egy kerek templom, (honlaponkon lévő adatlapja: http://muemlekem.hu/hatareset?id=213 ) amelynek eredete minden bizonnyal a honfoglalásig megy vissza. A szabályos köralaprajz keleti oldalán enyhe kitüremkedés -szentély- található. A templomon az ajtó nyilvánvalóan gótika idején beszűkített csúcsíves ajtó, valószínű mögötte vagy a falban befalazva egy bélletes kapu található. A templomot és környezetét 1998. nyarán régészetileg kutatták. A templom viszonylag magas belső terét egy későbbi gerendás födémmel megosztották, ami ma már korhadt állapotban van. E fölött nyílnak a kisméretű rézsűs ablakok. A torzított kúp alakú tető felett hagymasisakos felépítmény van. A templomot vallási célra emberemlékezet óta nem használják.
Az épület állaga eltekintve a fa tetőszerkezetek és a zsindely héjazat avultságától még elviselhető.
A gyülekezettel nem rendelkező helyszínen nyaranta a református egyház által szervezett és Gudor András által vezetett felekezeti és nemzetiségi tudatot fenntartó ifjúsági tábor működik.

A leírás a BME (Istvánfi Gyula professzor) által vezetett „Pusztuló építészeti emlékek felmérése és dokumentálása a Kárpát-medencében” felmérő program 1998. évi jegyzőkönyve alapján készült. Itt is köszönetet mondunk Veöreös Andrásnak, szíves segítségéért.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2012-01-21 11:43:32
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Körkápolna (0.034 km)
Templomrom (6.503 km)
Barlangvár (11.324 km)
Erdőfalva vára (11.807 km)
Jósika-kastély (11.835 km)
Zidita barlangvár (14.027 km)