Megújulásunk támogatója:  

Jósika-kastély


Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 45° 52,048'
Hosszúság (lon):
E 23° 4,216'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
HD-II-A-B-03422
Típus:
Kastély (és kertje)
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falu északi részén, a református templomtól keletre
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A Jósikák kezére a XVII. században házasság révén kerülhetett Nagyrápolt, ahol ekkor már állt egy udvarház, amit a Rápolthiak emeltek a XVI. században. Az új udvarházat br. Jósika Dániel építtette 1781-ben.

A nagyszabású építkezések alatt a kastély főépülete, gazdasági épületek, pince, kapuépület és a birtokot körülvevő fal is létrejött. Ebből a falból készültek később a környékbeli házak. A kastélyt és a gazdasági épületeket két hatalmas árkádos kapun keresztül lehetett megközelíteni. A két árkád mögött, ezeket egymástól elválasztva, tovább is folytatódik a fal, ez valószínűleg a kastélyt és a melléképületet választotta el a gazdasági célokat szolgáló építményektől.

A kastély szabályos téglalap alakú, egyszintes téglaépület, alatta nagy pincével. A XX. századi beavatkozások eredményeként fő- és hátsó homlokzatának díszeit teljesen lecsupaszították, ablakainak egy részét befalazták. Mindkét említett homlokzati oldal emeleti részén erkély nyomait lehet felfedezni. Az épület ablakai egyenes záródásúak, az emeleti részen egyenes szemöldökpárkánnyal díszítve. Egykori díszeiből csupán az épület sarkainak kváderezése látható, bent pedig néhány stukkómaradvány utal a néhai pompára. A birtokot a XIX. század elején a Hollakiak és a Sándorok bírták, ők állították helyre az 1848-as rombolások után is. Az államosítás után a helyi termelőszövetkezet használta az együttest, mára gazdátlanul és romosan áll.

A leírás és a kép forrása: www.kastelyerdelyben.ro
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2019-10-28 01:22:40
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Arany vára (2.811 km)
Gyulay-kastély (4.748 km)
Tájház (11.430 km)
Körkápolna (11.805 km)
Városi színház (13.251 km)