Megújulásunk támogatója:  

Református templom

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 47° 25,351'
Hosszúság (lon):
E 22° 7,073'
Védettség van?
nem
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 2
Magyar történelmi jelentőség: 2
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Nagy utca 238. szám
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A Nagyvárad-Szatmárnémeti útvonalon, Székelyhídtól 10 kilométerre nyugatra található település, Quesereu névalakban, már a Váradi Regestrumban feltűnik 1215-ben. Nevének későbbik változatai: Kueserev, Keseru, Keserew, a 18. századtól pedig Er-Kesserű. A helység neve a magyar keserű melléknévből származik, mely vagy egy keserű vizű érre, vagy pedig egy személy nevére vonatkozott.
A falu református temploma a 15. század közepén épült gótikus stílusban. Karzata 1766-ban készült, az istenháza mellett 1790-ig egy harangláb állott, ám helyette téglatornyot építtettek a hívek. Templombővítésre 1800-1801-ben került sor, ekkor kelet felé növelték a hajót. Egy földrengés 1834-ben megrongálta a templomot, amelyet közadakozásból sikerült helyreállítani.
Az egyhajós templom nyugati homlokzata előtt áll a lizénás-tükrös díszítésű torony. Az alatta levő főbejárat egyenes záródású, a fölötte levő tükörben ovális, az emeleten kerek világítóablakkal. A második emeleten minden oldalon egy-egy keretelt, félköríves záródású, zsalugáteres ablak áll. Hegyes toronysisakja alatt óraíves párkány húzódik. A torony és a hajó találkozásánál mindkét oldalon lépcsős támpillérek vannak. A templomot lábazat veszi körül. A hajó is lizénás-tükrös tagolású, mindkét oldalon három-három keretelt, szegmensíves záródású ablak található. Az istenházának három bejárata van. A hajó lambériázott, síkmennyezetű, lambéria borítja a két karzatát is, ebből a keleti az orgonakarzat, amelyhez csigalépcsős külső feljárat vezet déli irányból. A szószék a déli falon található, a stallummal egyetemben 1802-ből származik. A padok és az úrasztala 1886-ban készültek.

Az adatlap Dukrét Géza, a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság elnökének segítségével készült.
Adatlapot készítette:
schlosser
Adatfelvétel ideje:
2014-02-06 21:23:38
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.