Ukrajna
Rövid leírás:
A református templom a hagyomány szerint a faluban egykor létezett pálos kolostor anyagából épült fel 1794-ben, a türelmi rendeletben előírtaknak megfelelően torony nélkül. Az egyhajós templomhoz a nagyméretű, gúlasisakos torony 1812-ben épült.
A falu első okleveles említése 1248-ból való. A XIV. században lett az Eszenyi családé. Az oklevél szerint a Baksa nemzetségbeli Simon 1358-ban alapított itt pálos kolostort. A XVII. században elűzték a szerzeteseket, a kolostor romlásnak indult. 1676-ban még említenek egy sánccal körülvett erődítményt. Valószínűsíthető, hogy a XVIII. század végén épült református templomhoz e pálos kolostor építőköveit felhasználták. Sajnos, ezt alátámasztó kutatásra még nem került sor.
Janotti Judit