Forrás: wikipedia.org
Ukrajna
Rövid leírás:
Csap település Árpád-kori eredetű. Az írásos adatok a XV. században említenek itt egy Szent Péternek szentelt kőtemplomot. Ez minden bizonnyal a Tisza mai árterében lehetett. Csap hosszú időn kereszül a közeli kisráti plébánia filiája volt. Önálló plébániává csak 1890-ben alakult. Ekkor a szentmiséket a katolikus iskolához tartozó, kis méretű kápolnában tartották. A XVIII. század folyamán megrongálódott, korábbi templom helyett 1903-ban teljesen újat építettek: egy egyhajós, hegyes sisakos nyugati tornyos épületet. Homlokzatát lizénák díszítik. Oltárképét Windischgrätz Lajos herceg felesége, szül. Dessewffy Valéria grófnő festette. A II. világháború végén a visszavonuló németek aláaknázták a templomot, de egy magyar katona, szinte az utolsó pillanatban, elvágta a gyújtózsinórokat. A református templom nem járt ilyen szerencsével. A háború végétől 1996 augusztusáig a katolikus templomba jártak mindkét felekezet tagjai, ekkorra készült el a református templom.
Orgonáját a XX. sz. elején a Rieger Testvérek készítették.

Az adatlap elkészítéséhez felhasználtuk a http://munkacs-diocese.org adatait.