Megújulásunk támogatója:  

Szent Anna kápolna

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 7,784'
Hosszúság (lon):
E 25° 53,418'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Kápolna
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 3
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 5
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A településtől délkeletre emelkedő, jelentős vulkanikus kúp tetején lévő két tó közül a délnyugati, Szent Anna tó partján emelték. (A faluból közvetlenül csak gyalog, autóval pedig a Bálványosfürdő felől ide tartó szerpentinen közelíthető meg.)
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A hazánk egyetlen, máig eredeti, természet alakította állapotában lévő, vulkanikus krátertava, ma Székelyföld egyik legismertebb, legkedveltebb kiránduló helye. A tó partján már hosszú évszázadok óta áll kápolna, melyet időről időre bekövetkezett avulása vagy pusztulása után eredeti helyén mindig újjáépítettek. (Ezek ma már csak régészeti módszerekkel kutathatóak.) Írott forrásban az 1765-ben, csíkkozmási és tusnádi hívek által emelt, Szent Annához címzett kápolna jelenik meg először. Az 1842-ben e kápolnát elpusztító tűzvész után újjá építették. A ma látható, kis méretű, négyzetes alaprajzú, kő alapra épített, cseréppel fedett, fa tornyos kápolnát 1977-ben építették fel a hívek.
A Szent Anna kápolna évszázadok óta búcsújáró hely, melyet korábban igen nagy tömegben látogattak a hívek. A július 26-án tartott Anna napi búcsúk, ugyan lecsökkent létszámú résztvevőkkel, de a kommunista diktatúra alatt is tovább folytak. Amint az később egyértelművé vált, a rettegett román titkosrendőrség kiemelten figyelte ezeket a nagy magyar tömegek gyülekezését jelentő búcsúkat, tartva az – amúgy rendszeresen megtörtént – „államellenes atrocitásoktól”. Ma ismét rendszeresen tartanak szentmiséket itt és természetesen zajlanak az igen látogatott búcsúk is.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2011-11-27 10:20:14
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Vártető (2.287 km)
Vápa vára (5.775 km)
Bálványosvár (6.057 km)