Megújulásunk támogatója:  

Szent György plébániatemplom


Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 9,637'
Hosszúság (lon):
E 18° 58,461'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A belterület északi peremén
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Az Árpád-kori magyar falu ősi templomáról már a 13. században megemlékeznek az írott források. A törökök elleni háborúk idején, 1552-ben a hódítók megostromolták és felgyújtották az épületet, amely ekkor komolyan megsérült, jelentős része leomlott. Eredeti alakjában már sohasem építették újjá, ehelyett úgy-ahogy helyrehozták. Ennek ellenére egészen a 19. századig használatban volt a mai templomkert közelében állt egyház.
A község ma álló, szecessziós és neoromán építészeti elemeket ötvöző templomát 1893-ban építették fel Palásthy Pál (1825-1899) esztergomi segédpüspök támogatásával.

Az épület messziről szembetűnő eleme a 42 m magas, csúcsos sisakú torony. Itt nyílik a templom főkapuja, amely fölött emléktábla utal az építtetőre. A templom vakolatlan, vörös téglából épült fel, felületét keskeny vakolt sávok díszítik és hangsúlyozzák főbb épület-elemeit. Keresztboltozatos hajója téglalap alaprajzú, szentélye félköríves záródású. Főoltárán a patrónus, Szent György látható, Maria Schöffmann festményén. Ugyanő alkotta a nyugati falon, a bejárat fölött lévő triptichont, amely egy 15. sz-i reneszánsz festmény reprodukciója. A templom újabb freskói az épület felszentelésének századik évfordulója tiszteletére készültek.

A leírás Csáky Károly: Szakrális emlékeink nyomában I., (Dunaszerdahely, 2008.) műve alapján készült. Fotó: Peter Dula / Google Earth
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2012-07-13 02:09:54
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.