Szent Mihály templom

Dobronya, Slávikova (a település délkeleti részén)
Rövid leírás:
Dobronya temploma a tatárjárás utáni években épült. A Szent Mihály arkangyalnak szentelt templomot először egy 1250-ben kelt oklevél említi (egyes vélemények szerint a tatár betörés évében, 1241-ben építették). Jelenlegi formájában keletelt, háromhajós épület, egyenes záródású szentéllyel, nyugati oldalán román kori toronnyal. Déli oldalkápolnája a középkori templom mellékapszisa. A templomot a 17. században átépítették, majd 1732-ben barokk stílusban jelentős részben átalakították.

Az 1500-as évek közepén Dobronya templomát erős kőfallal vették körül, sőt, egyes források szerint palánkfallal is övezték.
1583-ban a szécsényi és a füleki bég megostromolta eredménytelenül. 1599-ben egy tatár rablóhorda a települést lángba borította, a falu lakosai feltehetően ismét a templom erős falai között találtak menedéket.
A templom egykori erődfalának részletei még megfigyelhetők a templom környezetében.

Karczag Ákos/várak.hu leírása nyomán