Megújulásunk támogatója:  

Szent Mátyás templom


Forrás: Andrej Ocenas / Panoramoi

Forrás: mapio.net

Forrás: dendis / Panoramio
Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 25,907'
Hosszúság (lon):
E 19° 5,354'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 5
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 5
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A Dolná iluca déli végétől nyugatra
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A falu déli széle közelében, az úttól nyugatra, messziről is jól látható kiemelkedő helyen álló, kőfallal kerített, román stílusú templom az 1200-as évek derekán már létezett. Eredeti védőszentje Szt. György volt. Vaskos nyugati tornyának emeletén a faragott kőszárral kettéosztott ikerablakok és a bélletes kapuzat a román kori Esztergom hatását tükrözik. Eredetileg egyenes záródású szentélye és a mainál jóval kisebb hajója volt.

Az épületen története során számos átalakítás történt. A 16. században a település protestánssá vált, így az épületet is az evangélikus közösség használta egészen a 18. század legelejéig. E századokban épült a templom körítőfala is - a török veszélyre tekintettel, egykor 4 bástyával megerősítve.

A 18. század második felében, 1754-1771. között alaposan átépítették a templomot: mai méreteire kiszélesítették a téglalap alaprajzú templomhajót, amelyhez félovális ívvel záródó szentély épült. Ekkor készült a templom míves, barokk fa berendezése is. Különösen szép a harangtorony fazsindellyel fedett, barokk hagymakupolás sisakja. A 20. században többször felújították a templomot és kisebb-nagyobb átalakítások is készültek, pl. ekkor nyitották a hajón a mai déli bejáratot.
Adatlapot készítette:
mikszi
Adatfelvétel ideje:
2016-01-23 19:24:09
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.